Německo v čínské ekonomické pasti (2021)

Robert Schuster. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 3. 5. 2021 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.:  Schuster, Robert: Robert Schuster: Německo v čínské ekonomické pasti. In web ČRo Plus, 3. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V minulých dnech proběhly již pošesté společné čínsko-německé vládní konzultace. Jedná se o politický formát, kdy se scházejí k jednáním vybraní členové vlád dvou států. Berlín je pořádá pravidelně jednou za čas a mají být také vyjádřením důvěry, případně oceněním strategického významu vzájemných vztahů.

Z pohledu Německa splňuje Čína toto kritérium mírou vrchovatou. Již od roku 2015 je pro Německo největším obchodním partnerem. Potvrzují to i aktuální statistiky. Naznačují totiž, že německé hospodářství se zřejmě vzpamatuje z koronavirové krize rychleji, než se čekalo, a to právě kvůli vysoké čínské poptávce po zboží vyrobeném v Německu.

To je pro Berlín samozřejmě dobrá zpráva. Zároveň to ale dost omezuje jeho manévrovací prostor, pokud jde o kritiku stále se zhoršující lidskoprávní situace v Číně. Na problematiku potlačování muslimských Ujgurů nebo omezování demokratických svobod v Hongkongu přišla řeč i během čínsko-německých vládních rozhovorů. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)