V Číně roste demografický problém (2021)

Adam Černý. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 15. 5. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Černý, Adam: Adam Černý: V Číně roste demografický problém. In web ČRo Plus, 15. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Velké sčítání lidu v zemi tak lidnaté jako Čína musí být velkou událostí. Takové měly být i výsledky toho loňského, provedeného po deseti letech. Měly potvrdit pokračující rozvoj země i růst počtu obyvatel, který v roce 2020 dosáhl přes jednu miliardu a čtyři sta milionů.

Očekávání odráželo změnu, ke které došlo v oficiálním kurzu komunistického režimu před pěti lety, kdy dosavadní politiku jednoho dítěte nahradilo povzbuzování k větší porodnosti.

Důvod byl nabíledni. S přesunem lidí z venkova do měst a s růstem životní úrovně i rozšiřováním bohatší střední třídy se proměnilo tradiční pojetí rodiny, založené na početných potomcích, kteří jsou schopni se později starat o své stárnoucí předky. Politika jednoho dítěte tento trend povzbuzovala a sankcemi i vynucovala.

Během let se začalo ukazovat, že racionální základ úvahy, že chudá, nerozvinutá země nedokáže uživit rodiny s mnoha dětmi, může mít nepříjemné důsledky. Nižší porodnost spojená se stárnutím obyvatelstva, kdy už dnes pětina Číňanů je starší 60 let, zesiluje tlak na chabý a neefektivní sociální systém. Pokud nenastane podstatná změna, tak se v roce 2036 důchodový účet dostane do minusu. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)