Střední Evropa kulturní, nebo xenofobní? (2021)

Jan Vávra. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 27. 6. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Vávra, Jan: Jan Vávra: Střední Evropa kulturní, nebo xenofobní? In web ČRo Plus, 27. červen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Milan Kundera se mimo jiné proslavil esejem z roku 1983 nazvaným Unesený Západ neboli Tragédie střední Evropy. Líčil v něm střední Evropu jako dědice kulturního a duchovního vývoje Západu, který byl ale Ruskem geopoliticky „unesen“ na Východ, jehož kultura i tradice jsou střední Evropě cizí, protože Rusko nikdy nepoznalo západní racionalismus.

Jak ale vypadá 30 let po osvobození unesené střední Evropy její kulturní a intelektuální identita, kterou tak vyzdvihoval Milan Kundera? Potvrdilo se, že jsme dědici duchovního vývoje Západu?

Zajímavou zkoušku, jaká je vzdálenost mezi střední a západní Evropou, mohou nyní nabídnout dvě aktuální události, které souvisejí s právy národnostních a jiných menšin. Prvním je případ smrti Roma v Teplicích po policejním zákroku, který vzbudil pozornost svojí podobností se smrtí Afroameričana George Floyda. Rada Evropy nás také vyzvala k důkladnému a nezávislému vyšetření, protože podle ní záběry z incidentu vyvolávají mnoho otázek.

V podobném duchu referovala o zákroku vůči zdrogovanému muži většina západoevropských médií. Ovšem zatímco dnes již bývalý americký policista, který při zatýkání klečel Floydovi na krku, byl uznán vinným z vraždy a odsouzen k dvaadvaceti letům a šesti měsícům vězení, za naše policisty se ještě dřív, než by se začalo cokoli vyšetřovat, okamžitě postavili premiér Babiš, ministr vnitra Hamáček a policejní prezident. Generální inspekce bezpečnostních sborů nezvykle rychle shledala, že zákrok byl zcela v pořádku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)