Amerika hloubá nad tím, jakou chce demokracii (2021)

Jan Fingerland. Komentář.

Natočeno 2021. Premiéra 26. 7. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Fingerland, Jan: Jan Fingerland: Amerika hloubá nad tím, jakou chce demokracii. In web ČRo Plus, 26. červenec 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Spojené státy žijí bojem o demokracii. Potíž je, že dvě hlavní politické strany a jejich voliči se neshodnou, v čem vlastně ohrožení demokracie spočívá a co ji naopak může uzdravit. Zatím poslední kolo se odehrává ve znamení boje o volební zákony. Ve hře je zachování tváře, výklad minulých prezidentských voleb i podmínky, za nichž se odehrají už za rok příští volby do Kongresu.

Amerika má za sebou dlouhou demokratickou tradici, stejně jako tradici ohýbání demokratických pravidel. Už po ustavení republiky se otcové zakladatelé rozhodli nepočítat Indiány mezi voliče, protože neplatili daně. Stejně tak nevolili černí otroci, ale byli coby „jiné osoby“ počítáni při udělování počtu křesel v rodící se Sněmovně reprezentantů. Jeden otrok platil tolik co tři pětiny svobodného člověka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)