Ludmila. Kněžna a světice (2021)

Jakub Izdný. Výběr z úvodní stati ke kolektivní stejnojmenné monografii,vydané u příležitosti výročí 1100 let od mučednické smrti významné postavy českých dějin. Připravil Vratislav Färber. Překlad Bohumil Ryba. Režie Vít Vencl.

Účinkuje Jan Vlasák.

Natočeno 2021. Premiéra 15. 9. 2021 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: Färber, Vratislav: Tisíc a sto let od zavraždění svaté Ludmily. Texty Oldřicha Králíka, Záviše Kalandry a Jakuba Izdného čte Jan Vlasák. In web ČRo 3 Vltava,  14. září 2021 (článek). – Cit.: Legendy o životě a mučednické smrti kněžny a světice Ludmily, významné postavy stojící na počátku českých dějin.  (…)

Text Jakuba Izdného je pak souhrnem poznatků o Ludmile, její době, ale také o „druhém životě“, který vstupuje již do dvanáctého století svého trvání. Život první historicky známé české ženy, manželky panovníka a světice na sebe váže otázky týkající se vzniku raného českého státu i otázky spojené s českou kulturou, uměním a literaturou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)