Zmrazení platů státních zaměstnanců za časů vysoké inflace a rostoucích nákladů na energie může být velkou ránou (2022)

Apolena Rychlíková. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 7. 1. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Rychlíková, Apolena: Apolena Rychlíková: Zmrazení platů státních zaměstnanců za časů vysoké inflace a rostoucích nákladů na energie může být velkou ránou. In web ČRo Plus, 7. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vláda minulý týden oznámila svůj záměr zmrazit platy většiny státních úředníků a ústavních činitelů. Výjimku tvoří pouze učitelé a zdravotníci spadající pod tabulkové platy, u kterých se řešila například míra nasazení v boji s koronavirem. Učitelé si tak polepší o dvě procenta, zdravotníci o šest. Platy pracovníků v sociálních službách pak v příštím roce stoupnou o 700 korun.

Rozhodnutí vlády Petra Fialy (ODS) se nejvíce dotkne zaměstnanců v nižších platových třídách – mezi ně patří třeba kuchařky ve školních jídelnách, lidé na hygienách, knihovníci a knihovnice nebo zaměstnanci Úřadů práce.

„Jejich“ odborový svaz se už proti zmrazení ohradil a v otevřeném dopise ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) odbory píší, že dělení na různé typy státních zaměstnanců je nedůstojné. Upozorňují také, že řada zaměstnanců úřadů práce jsou zároveň příjemci dávkové pomoci. Lidi za přepážkami „pracáků“ totiž spadají do deváté platové třídy a jejich platy patří k těm nižším. Průměrný státní výdaj na jedno místo úřadu práce je potom 30 tisíc korun. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)