Program nové vlády Petra Fialy obsahuje jednu velkou záhadu (2022)

Petr Šabata. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 10. 1. 2022 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Šabach, Petr: Petr Šabata: Program nové vlády Petra Fialy obsahuje jednu velkou záhadu. In web ČRo Plus, 10. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Do očí bijící záhada programového prohlášení vlády Petra Fialy (ODS) spočívá v tom, že se nijak nezabývá obrovským rozdílem mezi potřebnými výdaji a nejistými příjmy. Nový kabinet míní opravdu hodně peněz investovat, finančně pomáhat, daně spíš snižovat a lidem a firmám ulevovat. A musí řešit několik velkých krizí zároveň. Ale kde na to vezme? Zadlužovat se nemíní, naopak plánuje snižovat rozpočtové schodky.

Kapitola Zdravé veřejné finance patří v programu zrovna k těm nejméně konkrétním… „Nechceme, nesmíme a nebudeme občanům lhát,“ slibuje Fialův tým hned v úvodu svého programu. V těchto prvních dnech ale veřejnosti něco podstatného tají.

Už brzy se snad dozvíme víc. V rozpočtu na rok 2022, který vláda Petra Fialy předělává i za cenu tříměsíčního rozpočtového provizoria, plánuje škrtnout nějakých 80 miliard. Ekonomové moc šancí nevidí – ale až koncem ledna ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) svůj plán předloží, bude jasné, zda má kabinet jen zbožná přání, nebo i reálný plán.

Vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a staronový předseda Pirátů Ivan Bartoš v Českém rozhlasu Plus označil za jednu cestu k úsporám digitalizaci. Jednak zrychlí a zlevní fungování státu, jednak přispěje ke kvalitnímu rozhodování. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)