O limitech lidskosti (2022)

Iva Pekárková. Glosa.

Natočeno 2022. Premiéra 1. 3. 2022 (ČRo Plus, 3 min.) v cyklu Glosa Plus.

Lit.: Pekárková, Iva: Iva Pekárková: O limitech lidskosti. In web ČRo Plus, 1. březen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když válečnému historikovi a spisovateli Jamesi Hollandovi jednou položili otázku, proč se věnuje výlučně druhé světové válce, když má přece spoustu znalostí i o té první, odpověděl: „Protože je to lepší příběh.“

A vysvětlil to. Druhá světová válka, to byl boj dobra se zlem, jasný jako křišťál. Šílenec, který byl bohužel dobře zorganizovaný, rozpoutal expanzivní válku. Pokud na začátku války někomu nebylo jasné, o co tu jde, v průběhu let to pochopil. A dobro nakonec zvítězilo.

Příběh první světové války byl vlastně opačný: Ze začátku si lidé mysleli, že vědí, za co bojují. Ale jak šel čas, ztráceli víru. Nakonec se válka rozplizla do zmatku, nejistoty a pocitů studu.

Samozřejmě: Obě světové války můžete srovnávat podle jiných kritérií. Moje babička si například Hitlera moc pochvalovala: „Inu, Němec,“ říkala. „Měl všechno dobře zařízený. Nikdy nebyl hlad jako za první války!“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)