Osmašedesátý ve světle války na Ukrajině (2022)

Daniel Kroupa. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 17. 8. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Kroupa, Daniel: Daniel Kroupa: Osmašedesátý ve světle války na Ukrajině. In web ČRo Plus, 17. srpen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Osmašedesátý rok si obvykle připomínáme 21. srpna v souvislosti se sovětskou okupací, vůči níž jsme se vojensky nebránili. Letos se nám tato událost vybavila již 24. února, kdy Ruská federace zaútočila na Ukrajinu a zdálo se, že očekávala stejně slabý odpor jako kdysi v Československu.

Jenže Ukrajinci se zachovali jinak: zmobilizovali své síly k obraně a Rusku se tuto zemi nepodařilo dobýt ani po půl roce.

Člověk se sotva ubrání otázce, zda jsme se tehdy i my neměli bránit. Vždyť tím, že jsme tak neučinili, se v několika generacích jako samozřejmost zakořenilo přesvědčení, že to nejsme my, kdo utváří svobodným jednáním svůj osud, ale jsou to jiní, a jen občas nám dějiny poskytnou možnost se rozhodnout, ke komu bude výhodné se přivinout. To opravdu není smýšlení sebevědomého a suverénního národa, ale etnika s podlomeným mravním charakterem a chabou vůlí k nezávislé existenci. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)