Pan předseda italské vlády Giorgia Meloniová (2022)

Veronika Lefrancois. Komentář.

Natočeno 2022. Premiéra 20. 11. 2022 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Lefrancois, Veronika: Veronika Lefrancois: Pan předseda italské vlády Giorgia Meloniová. In web ČRo Plus, 20. listopad 2022  (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Giorgia Meloniová je první ženou, která v Itálii nastoupila na místo předsedy vlády. Paradoxně se přitom vůbec nehlásí mezi feministky a podpora genderové rovnosti není v jejím programu. O tom svědčí i debata, která se po jejím nástupu do funkce rozpoutala v italských médiích: Jak teď nazývat člověka, který předsedá vládě? V češtině bychom si podobnou otázku zajisté klást nemuseli.

Až přijde doba, kdy v čele české vlády stane žena, bude to prostě předsedkyně vlády nebo premiérka a konec. V italštině to však není tak úplně jednoduché, protože ženské koncovky se k názvům některých profesí tradičně nepřidávají. Jména povolání zastávaných v minulosti hlavně muži se nepřechylují, a tak když chceme zdůraznit, že se jedná o lékařku, advokátku nebo architektku, musíme k názvu profese přidat slovo „žena“, tedy žena doktor, žena advokát nebo žena architekt.

Zajímavé je, že se slovem dělnice nebo sekretářka takové problémy nejsou – výhradně mužské formy existují spíše u těch povolání, která nesou jistou společenskou prestiž. Na tuto anomálii upozorňují feministky už desítky let a současní lingvisté se naštěstí přiklánějí k možnosti tituly přechylovat. Ženské verze tedy už dnes existují, i když zní zatím trochu nepřirozeně a tradicionalisté se jim brání.

A to mě přivádí k nové premiérce, která se, jakožto představitelka krajní pravice, rozhodně mezi tradicionalisty řadí. Giorgia Meloniová prohlásila, že si přeje, aby se o ní mluvilo jako o předsedovi vlády, a co víc, aby se jí říkalo PAN předseda vlády – v italštině „il signor presidente“, a nikoliv „la signora presidente“, jak by to mnoha lidem přišlo normální. Uváděným důvodem je, že jde prostě o oficiální titul pro tuto funkci.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)