Schůzky s literaturou – Listujeme Šaldovým zápisníkem (Ze Šaldova glosáře, 1977)

František Xaver Šalda. Připravil Jan Halas.  Režie Hana Kofránková.

Účinkuje Karel Höger a Josef Červinka.

Natočeno 1977, premiéra duben 1977. Repríza 2. 7. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h) v cyklu Esej.

Pozn.: Poslední rozhlasová nahrávka Karla Högra.

Lit.: Högerová, Eva: Faustovské srdce Karla Högera – Z dochovaného archívu K. Högera, dobových dokumentů a vzpomínek současníků. Praha : Mladá fronta, 1994 (článek Jana Halase).- Cit.: Možná že se mýlím, ale pravděpodobně jsem posledním rozhlasovým autorem, který připravil pořad, na němž se Karel Höger interpretačně podílel. Byly to Schůzky s literaturou Listujeme Šaldovým zápisníkem, vysílané v dubnu 1977 k čtyřicátému výročí úmrtí velkého kritika. Režii měla Hana Kofránková a spoluúčinkujícím Karla Högera byl Josef Červinka. Shodou okolností pořad končí závětí, kterou se Šalda Högerovými ústy loučí se svým životem. Po smrti Karla Högera jsem tento pořad slyšel ještě několikrát a při pomyšlení na zcela neočekávanou tragickou souvislost mne vždy zamrazilo. Karel Höger se Šaldovými slovy rozloučil i se svým výsostným rozhlasovým uměním.

Lit.: Halas, Jan: Ze Šaldova glosáře. In web  ČRo 3 Vltava, 2. červenec 2019 (článek). – Cit.: F. X. Šalda se v této drobničce vyrovnává se čtenářskými dopisy, se studentskou neobratností, s nakladatelskou krizí, se čtenářským zážitkem čtení posledních veršů Antonína Sovy, a potažmo dává rady jak přemýšlet a mluvit o literatuře a jak ji vydávat. (…)

V červnu uplynulo 100 let od narození herce Karla Högera – proto zařazujeme tuto jeho pravděpodobně poslední rozhlasovou nahrávku pořízenou v dubnu 1977.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)