Proč opozice neposiluje (2023)

Jiří Pehe. Komentář.

Natočeno 2023. Premiéra 16. 3. 2023 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Pehe, Jiří: Jiří Pehe: Proč opozice neposiluje. In web ČRo Plus, 16. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: První průzkumy stranických preferencí od volby prezidenta překvapivě ukazují, že součet preferencí stran vládní koalice na jedné straně a dvou hnutí, která tvoří opozici, na straně druhé, zůstává zhruba na stejné úrovni jako ve sněmovních volbách v roce 2021.

Překvapivé je to proto, že vládní koalice je v poslední době v politické defenzivě kvůli ekonomickým problémům, zejména vysoké inflaci a neurovnaným státním financím. A též proto, že leckoho mohla přesvědčit rétorika expremiéra a neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše.

Ten naznačoval, že jelikož ho v druhém kole prezidentských voleb podpořilo o zhruba milión voličů víc, než kolik jich podpořilo hnutí ANO ve sněmovních volbách, přinejmenším část těchto voličů začne podporovat jeho hnutí ANO.

Důvodů pro skutečnost, že i navzdory některým neúspěchům vlády v boji s ekonomickými problémy a její ne vždy dobré komunikaci, zůstávají voličské preference zabetonované na úrovni minulých sněmovních voleb, může být několik. Tím hlavním je samotný charakter české sněmovní opozice.

Na sociálních sítích lze najít množství komentářů kritických k vládní koalici, jejichž autoři ale jedním dechem zdůrazňují, že svůj hlas by nadále dali některé ze stran vládní koalice, protože nemají alternativu. Odráží se v nich, pokud jde o fungování české politiky, cosi podstatného. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)