Visegrád je vhodný ke konzultacím, nikoli pro zahraniční nebo bezpečnostní politiku (2023)

Petr Janyška. Komentář.

Natočeno 2023. Premiéra 19. 3. 2023 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Janyška, Petr: Petr Janyška: Visegrád je vhodný ke konzultacím, nikoli pro zahraniční nebo bezpečnostní politiku. In web ČRo Plus,  19. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „V dobách své vojenské kariéry v NATO jsem býval… skeptický, co se týče role, jakou by měla hrát v zahraniční a bezpečnostní politice Visegrádská čtyřka,“ řekl nový prezident Petr Pavel minulý týden před svým příletem do Varšavy v dlouhém rozhovoru pro hlavní opoziční deník Gazeta Wyborcza.

Podle něj se „Visegrád osvědčuje jako konzultační fórum v nejrůznějších otázkách. Nemyslím ale, že bychom měli jít ve směru hlubší integrace zahraniční a bezpečnostní politiky. Stanoviska Maďarska, Polska, České republiky a Slovenska vůči Rusku a vůči podpoře Ukrajiny se velmi liší.“

Lze předpokládat, že jeho slova měl na stole ještě před společným jednáním polský prezident Andrzej Duda a že se mu nemusela zrovna líbit. Protože Polsko pod vládou Jaroslawa Kaczyńského se snaží prosadit jako středoevropská mocnost a Visegrádskou skupinu vnímá v této strategii jako svůj důležitý nástroj.

V rámci Evropské unie je dnes spolu s Maďarskem černou ovcí a pro své ambice by potřebovalo spojence. Obě země se diametrálně liší, co se týče podpory Ukrajiny a pohledu na Rusko, ve vnitřní politice si jsou ale velmi podobné. Autoritářské režimy, kde o všem rozhoduje jeden člověk a na něj jsou navázány všelijaké zbohatlické skupiny a jedinci, veřejná média rovnají se vládní, vládní strana se snaží podřídit si soudy, ignorovaná opozice a rétorika jakési hráze křesťanství proti neznabohům.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)