Bojovníci za mír před rokem 1989 a dnes (2023)

Jiří Pehe. Komentář.

Natočeno 2023. Premiéra 27. 3. 2023 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Pehe, Jiří: Jiří Pehe: Bojovníci za mír před rokem 1989 a dnes. In web ČRo Plus, 27. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Demonstrace, které se konají v posledních měsících na pražském Václavském náměstí, ta poslední pod záštitou strany PRO Jindřicha Reichla, mají společného jmenovatele: militantnost. Slyšíme tak militantní výzvy k odchodu současné vlády, opuštění spojeneckých závazků České republiky, ukončení pomoci naší země Ukrajině.

A také militantní volání po míru za každou cenu. Toho se rozhodli využít i poradci Andreje Babiše během jeho prezidentské kampaně.

Babiš se nemohl jednoznačně postavit na stranu zradikalizované části společnosti, ale, jak doufal on i jeho tým, mohl získat hlasy části tohoto společenského segmentu s pomocí hesel o míru za každou cenu, protože to je vlastně kód.

Když totiž výzvy k bezpodmínečnému míru rozšifrujeme v daném kontextu války na Ukrajině, neznamenají nic jiného než uznání ruských požadavků. Ukrajinu bychom měli přestat podporovat a donutit ji, aby uzavřela s Ruskem mír i za cenu, že si Rusko ponechá území, která momentálně okupuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)