Hercům a herečkám (1993)

Jan Werich. Vybráno z časopisu Divadlo, leden 1966. Režie Josef Melč.

Účinkuje Vlastimil Brodský.

Natočeno 1993. Repríza 15. 12. 2020 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.; 15 min.) v cyklu Dopolední četba k 100. výročí narození V. Brodského.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Před 100 lety se narodil Vlastimil Brodský. Poslechněte si v jeho podání Werichův text Hercům a herečkám. In web ČRo 3 Vltava, 15. prosinec 2020 (článek). – Cit.: Před 100 lety se narodil Vlastimil Brodský. Jako vzpomínku na tohoto významného herce uvádíme v jeho podání text herce, dramatika, spisovatele a osobitého myslitele a vypravěče Jana Wericha. (…) Werichův text Hercům a herečkám byl vybrán z časopisu Divadlo z ledna 1966.

Vlastimil Brodský se narodil 15. prosince 1920 v Hrušově nad Odrou do úřednické rodiny. Rodiče byli nadšenými ochotníky, on sám divadlo zpočátku rád neměl, raději měl tanec a Freda Astaira. Poté, co se rodina přestěhovala do Prahy, se naučil stepu a jako gymnazista tančil v nočních barech. Následně se ale přece jen pro divadlo rozhodl. Na začátku války se přihlásil do herecké školy E. F. Buriana, založené při divadle D 34. Původně se tu chtěl zlepšit v tanci, ale Burian si všiml jeho talentu a doporučil mu dráhu hereckou. Když nacisté v roce 1941 divadlo zavřeli, společně s ostatními spolužáky pomohl rozběhnout pololegální divadlo Větrník. Už jako profesionál prošel Větrníkem, Nezávislým divadlem, Divadlem satiry, opět skončil na čas u E. F. Buriana (1947–1948) a pak s pomocí Jiřího Frejky zaktovil v pražském Vinohradském divadle. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)