Vyznání podzimu (2010)

Danuše Navrátilová. Esej. Připravila Alena Blažejovská.

Čte autorka.

Natočeno 2010. Premiéra 20. 11. 2010 v rámci pořadu Zelný rynk.

Pozn.: Danuše Navrátilová je brněnská autorka, jejíž povídku Šedesát dnů do svítání vysílal Český rozhlas 3-Vltava v květnu na pokračování v interpretaci Ladislava Lakomého.

Každé roční období má své půvaby, obdivovatele i odpůrce, moje duše nejvíc tíhne k podzimu. Připomíná mi moudrého, laskavého dědečka – přichází stejně pomalu, rozvážně a trpělivě mi dává čas, abych zahradu připravila k zaslouženému zimnímu odpočinku. Velkoryse mi nabídne pomocnou ruku ve formě husté ranní mlhy a bohaté noční rosy, která zanechá půdu vláčnou přesně tak, jak ji potřebují rycí vidle. Právě z těchto důvodů jsem odjela na chaloupku v obci na pokraji Drahanské vrchoviny. Při časném popíjení kávy se rozhlížím po okolí, lesy jsou dosud přikryté sytou bělostí mlhy, svoji oponu zvednou až za chvíli , abych je opět uviděla v jejich plné podzimní nádheře. Nastává čas hýření barev, červená z vysokých javorů se střídá se žlutou bučinou, zlatavé duby a břízy se mísí s hnědavým odstínem modřínů. Stráň vlevo je fialová od ostrůvků vřesu, vzrostlé keře šípků i černého bezu se červeno-černě prohýbají pod tíhou letošní úrody. Vždycky mne udivuje, že tak rozmanité množství barev nepůsobí nijak rušivě, všechny jsou spolu citlivě provázané a poskytují nám překrásný, harmonický dojem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)