Netíkův betlém (2010)

Zdeněk Grmolec. Esej. Připravila Alena Blažejovská. Čte autor.

Natočeno 2010. Premiéra 25. 12. 2010 v pořadu Zelný rynk (ČRo Brno).

Pozn.: PhDr. Zdeněk Grmolec se narodil v Kyjově na Štědrý den roku 1947. Vyrostl na Slovácku v Čejči. Vystudoval pedagogickou (1969-1973) i filozofickou (1980-1985) fakultu brněnské univerzity. Působil nejprve jako učitel, od roku 1985 je středoškolským profesorem v Brně. V 60. letech psal básně, později publikoval knižně zejména povídky. Roku 1989 vydal povídkovou sbírku Půlnoční verbuňk, roku 1993 soubor Výběrová osamělost. V roce 2002 vyšla v boskovickém nakladatelství Albert jeho kniha Ošklivé káčátko a v roce 2007 soubor esejů Konfese baroku. Výbor z próz Vymítání anděla vydalo r. 2009 nakladatelství Host. Jeho nejnovější knihou je Divoká bolest Viléma Mrštíka (Listen 2010).

Úryvek z eseje: Jak už u sochaře není možné ani jinak, pozval mě Mistr Netík do svého atelieru. A jelikož jsou jeho sochy zhotoveny především ze dřeva, i toho mého oblíbeného ořechového, jeho vůně byla tím prvním, co jsem vnímal. A pak betlém, figurky vystavované už v mnoha kostelích. Při jejich prohlídce napadla mě slova: neokázalost, prostota, pokora, zobrazení lidí takových, jací byli prvotní křesťané. Jaký protiklad k nabubřelosti dnešních nejen církevních, ale jakýchkoliv hodnostářů, již získají nad lidmi byť jen ždibec moci. Snad byl autor při práci na těchto sochách inspirován zážitkem zasazeným někde hluboko v podvědomí, jelikož byl prožit před mnoha lety. Ještě mladý Netík navštívil rodinu Josefa Floriana ve Staré Říši na Moravě. Přišel tehdy v poledne, a aniž se ho někdo na cokoliv ptal, pozvali ho k obědu, pohostili a teprve poté s ním začali rozmlouvat. Laskavě, taktně, jak u nich bylo zvykem. Možná právě ve výrazu tváře sv. Josefa se projevila lidskost a pokora, jež je pro mě atributem tohoto muže, který zapřel svoji pýchu a mužskou ješitnost, aby se obětoval pro dobro věci, o které byl přesvědčen, že je správná. Kolik takových lidí potkáme dnes?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)