Ola lama – jižní Amerikou od rovníku k tučňákům (2011)

Eva Palátová. Připravila Alena Blažejovská.

Natočeno 2011. Premiéra 26. 2. 2011 (ČRo Brno) v pořadu Zelný rynk.

Pozn.: Kniha Evy Palátové Ola lama, s množstvím nádherných fotografií, vás svěžím, chce se říct studentským stylem provede po Ekvádoru, Peru, Bolívii, Argentině a Chile. Na začátku a na konci navíc najdete pasáže s názvem Malý průvodce batůžkáře. A proč se kniha jmenuje Ola lama? Inu, protože indiáni Jižní Ameriky se prý extrémně neradi fotí. Pokud se zdvořile zeptáte, zda si je můžete vyfotografovat, nedostanete nikdy kladnou odpověď. Domnívají se totiž, že jim fotografie bere duši. Naopak lamy se prý fotí velice rády. Zřejmě jim stačí říct: Ahoj, lamo! A tak se tohle pozdravení stalo pro celou výpravu typické. V Zelném rynku zazní ukázka z kapitolky Tibet Jižní Ameriky.

Snad jen s výjimkou jednoho treku v Himálaji se všude na světě vydáváme do hor po staromládenecku romanticku – na vlastní pěst a „na vlastní kopyta“, bez pomocných zvířat a průvodců. Tentokrát jsme udělali výjimku. Prostě s lamou jsem do hor ještě nešla! A jako bychom se octli zpátky v Himálaji. Kordillera Apolobamba, protínající vysokohorskou náhorní plošinu Altiplano (4 000-6 000 metrů nad mořem) na pomezí peruánských a bolívijských hranic, nese hrdou přezdívku Tibet Jižní Ameriky. Místo jaků se tu prohánějí vikuně, lamy a činčily, jinak panují stejné podmínky: oba místní jazyky jsou pro nás svahilštinou, oba kraje takřka vyžadují přibalit do fusaku kyslíkovou bombu, v obojích horách neznají elektřinu, teplo, signál, mobily, „bohatství“, a přesně proto právě tady potkáte ta nejvřelejší srdce. A ta rozhodně neplápolají od krbu, protože on ten lamí bobek dlouho nehoří. Dřevo tu neroste, křoviny mno­ho plodů nedávají.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)