Lístek přivanutý (2012)

Věra Lejsková. Fejeton. Připravila Alena Blažejovská.

Nastudovalo Brno v roce 2012. Premiéra 3. 11. 2012 v pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Fejeton: Věra Lejsková – Lístek přivanutý. In web ČRo Brno, říjen 2012 (anotace). – Cit.: Věra Lejsková (narozena 1930) je pianistka, pedagožka na brněnské konzervatoři a také publicistka. Spolupracuje s denním tiskem i odbornými časopisy a také s brněnským rozhlasem a televizí.

Deset let psala a namlouvala fejetony pro relaci Hlasy a ohlasy Radia Svobodná Evropa. V roce 2003 vyšel výběr z těchto textů pod názvem Moje Brno v nakladatelství Šimon Ryšavý.

Jsem takový archivář-amatér, neboť schraňuji a opatruji nejen vše, co se týká našeho klavírního dua, jesenické Schubertovy soutěže, ale opatruji i část pozůstalosti mého otce, Ladislava Krále, mého tchána, Františka Květoslava Lejska, i našeho profesora, Františka Schäfera. Jste to především různé písemnosti a doklady o hudebním životě od začátku minulého století – a když se tak někdy na chvíli jejich prostřednictvím ponořím do minulosti, připravuje mi můj archiv zajímavá odhalení. Co vše se dá vyčíst z koncertních programů a plakátů! Mimochodem ty plakáty z první republiky jsou až neuvěřitelných rozměrů, schválně jsem si je přeměřila: 126 x 96 cm. Chci-li je složit do úhledné A4, musím je přeložit vždy na polovinu čtyřikrát! Přitom každý plakát je malé výtvarné dílo. A těch jmen na nich! Mnohá už nám dnes nic neříkají, ale mnohá přežila, jako Vladimír Helfert, dirigent Orchestrálního sdružení, Rudolf Walter, Stréček Křópal (vlastním jménem Valentin Šindler) a další… Honosně oznamovaly hudební školy veřejné produkce svých žáků. Vůbec je zajímavé, kolik institucí a různých spolků se v Brně věnovalo pořádání koncertů.
Úryvek

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)