Turistický katechismus 1/2 (2004)

Jiří Guth-Jarkovský. Rady pro cestování z knihy strážce prvorepublikových mravů a ceremoniáře prezidenta republiky vybrala Jarmila Konrádová. Režie Ivan Chrz.

Účinkuje Rudolf Pellar.

Natočeno 2004. Repríza 5.  7. 2013 (2 x 15 min). Repríza 13. – 14. 1. 2015 (ČRo 3 Vltava, 15:05 h.) v cyklu Psáno kurzívou; 5. 7. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:00 a 17:12 h).

Obsah: 1. O cestování – 2.Mravy a nemravy na cestách.

Lit.: anonym: Jiří Guth-Jarkovský: Turistický katechismus. In web ČRo 3 Vltava, leden 2015. In web ČRo 3 Vltava, leden 2015 (článek). – Cit.: Z knihy Strážce prvorepublikových mravů sepsané ceremoniářem prezidenta republiky. (…) Narodil se 23. ledna 1861 v Heřmanově Městci v rodině knížecího úředníka. V roce 1883 se stal prvním promovaným doktorem filozofie na české univerzitě. V roce 1893 nastoupil dráhu středoškolského profesora (francouzština, čeština a tělesná výchova) v Klatovech, později v Praze, kde byl roku 1896 jmenován řádným středoškolským profesorem a začal učit na gymnáziu v Truhlářské. 

Setrval tam až do roku 1916, kdy byl jako nespolehlivý dán do výslužby. Působil také jako vychovatel princů ze Schaumburg-Lippe v Náchodě, což mu umožnilo hodně cestovat. Poznatky z těchto cest zaznamenal ve svých cestopisných pracích. 

Po vzniku Československa se vrátil na gymnázium v Truhlářské ulici, ale už následujícího roku 1919 byl – coby odborník v oblasti společenského chování, které vyučoval i na Univerzitě Karlově a ČVUT – povolán na Pražský hrad do Kanceláře prezidenta republiky jako ceremoniář. Vytvořil tu republikánský protokol, byl dokonce ideovým tvůrcem nejvyššího československého státního vyznamenání Řádu bílého lva, v anonymní soutěži navrhl i jeho podobu a posléze vedl i jeho agendu. 

Právě tehdy si ke jménu Jiří Guth připojil umělecký pseudonym Stanislav Jarkovský. V roce 1925 byl dán znovu do výslužby, tentokrát pro neshody s rodinou T. G. Masaryka, které se příliš nelíbila Guthova snaha omezit její vliv na výkon funkce prezidenta. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)