Co věstí osmičky v českých historických datech? 1/4 (2007)

Milan Uhde. Připravil Tomáš Sedláček. Režie Radim Nejedlý.

Účinkuje autor.

Připravilo Brno. Natočeno 2007. Premiéra prvního dílu 8. 1. 2008 (15min.). Repríza 1. dílu 30. 12. 2018 (ČRo Plus, 23:33 h.) v cyklu Radiokniha.

Obsah: 1. Vybojovat si národní existenci, nebo si ji vyjednat? – 2. Národ, který se nebrání, není hoden existence? – 3. Nový začátek dějin a starý konec. – 4. Devítka místo osmičky a konec pověry?

Lit.: Blažejovská, Alena: Milan Uhde: Co věstí osmičky v českých historických datech. In web ČRo Plus, 30. prosinec 2018 (článek). – Cit.: V roce 2007 vznikly v brněnském studiu Českého rozhlasu nahrávky, na kterých spisovatel, dramatik, vysokoškolský pedagog a politik Milan Uhde (ročník 1936) uvažuje o tom, co věstí osmičky v českých historických datech.

Ve svém esejistickém textu se autor vrací poměrně hluboko do historie. Klade si přitom otázku, zda je lepší vybojovat si národní existenci, nebo si ji vyjednat. Platí, že národ, který se nebrání, není hoden existence?

Reprízu pořadů, které byly natočeny v roce 2007 v dramaturgii Tomáše Sedláčka, uvádíme jako příležitost k bilancování v závěru dalšího osmičkového roku českých dějin – 2018.

Z dnešní perspektivy si můžeme sami za sebe odpovědět, zda naděje a optimismus vyjádřený Milanem Uhdem v roce 2007 došly v dalších deseti letech vývoje české společnosti naplnění.

Poučení z historie i autorův nadhled však současně ukazují, jak bychom se měli chovat v aktuální situaci.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)