Polní žínka Evelínka 1/15 (1984)

František Nepil. Pohádkový seriál. Režie Helena Philippová.

Vypráví Gabriela Vránová.

Natočeno 1984. Repríza 4. – 18. 8. 2014 (ČRo 2 Praha, 19:45 h.); 17. – 31. 7. 2023 (ČRo 2 Praha, 19:50 h.).

Vydal Radioservis v roce 2014 (MP3, 2 hod. 10 min.).

Obsah: 1. část: Jak Francínek švihnul Evelínku – 2. Jak Evelínka soudcovala skřivánky – 3. Jak Evelínka vrátila Francínkovi šátek – 4. Jak Evelínka sestrojila orloj -  5. Jak Evelínku podváděl sysel – 6. Jak Francínek vystřílel srdce pro Evelínku – 7. Jak Evelínka otevřela ordinaci  – 8. Jak Evelínka zouvala křepelátkům botičky – 9.  Jak Francínek pochodil u Evelínky se srdcem  – 10. Jak Evelínka sestrojila milión věží – 11. Jak Evelínka vypravila pavoučka za štěstím -  12.  Jak se Evelínka musela přemáhat, aby nehodila pavoučka do vody -  13. Jak Ondroušek nevyřídil vzkaz od Evelínky – 14. Jak Francínek čekal Evelínku na bále  – 15. Jak poslala Evelínka Francínkovi psaní .

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Polní žínka Evelínka. In web ČRo 2 Praha, červenec 2014 (anotace). – Cit.: Vodní i lesní žínky vystupují v pohádkách od nepaměti, ale polní žínku si vymyslel až v roce 1979 spisovatel, scénárista a milovník rozhlasu František Nepil. Kdo by neměl rád jeho vyprávění, které známe z rozhlasu i jeho knížek? Vždycky je plné laskavosti, osobitého humoru a poetiky. Takové jsou i jeho příběhy o kouzelné polní žínce. 

Evelínka všem pomáhá, a tak není divu, že ji všichni mají rádi.  Nejvíc asi Francínek, který si Evelínku vyčaroval čirou náhodou tím, že švihnul proutkem do vzduchu. Ale určitě taky skřivánci, které Evelínka spravedlivě rozsoudila. A taky sysel, vrána, křeček a myšky, které vyléčila. 

Patnáct vyprávění o této půvabné víle, která se stará o rostliny, zvířata i lidi, nabídne Hajaja po dva prázdninové týdny. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)