O panáčkovi Bomiňovi a panence Palele 1/10 (2011)

Václav Čtvrtek. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Yvona Žertová.

Vypravuje Miroslav Táborský.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 4.-17. 4. 2011 (ČRo 2 Praha, 10 x 10 min.).

Díly: 1. Bomiňa a babka s omrzlou patičkou, 2. Bomiňa a spálený koláč, 3. Bomiňa a černé vlasy, 4. Bomiňa a liščí tety, 5. Bomiňa a Palele s upopelenou sukní, 6. Palele a děda se zavázaným palcem, 7. Bomiňa, Palele a knoflíky k vestě, 8. Bomiňa, Palele a Umhuuhu, 9. Bomiňa, Palele a cihly z tvarohu, 10. Bomiňa, Palele a polámané saně.

Lit.: Ledvinková, Václava: Hajajovy pohádky k stému výročí narození Václava Čtvrtka. In web ČRo 21. 3. 2011 (anotace). – Hajajovy dubnové pohádky mají jednoho společného jmenovatele a tím je spisovatel Václav Čtvrtek. Autor mnoha drobných příběhů, pohádek a řady seriálů s nezapomenutelnými pohádkovými postavičkami a také jeden z duchovních otců rozhlasového Hajaji se narodil 4. dubna 1911, tedy před 100 lety. A právě poctě Václava Čtvrtka je věnováno všech 30 dubnových Hajajových pohádek.

Připomeneme si příhody vodníka Čepečka v podání Vlastimila Brodského a také veselé povoznické příběhy formana Šejtročka ve vyprávění Luďka Munzara. Mezi oběma těmito seriály nás od 8. dubna ale čekají téměř nové pohádky O panáčkovi Bomiňovi a panence Palele. Ono „téměř“ je na místě, neboť Václav Čtvrtek je napsal pro rozhlas na sklonku 60 let, byly odvysílány, ale nahrávky se bohužel nedochovaly. Zůstaly jen texty a podle nich uvede Hajaja celý desetidílný seriál jen s drobnými úpravami v obnovené premiéře.

A kdo jsou Bomiňa a Palele? Ohnivý panáček, který podpaluje a udržuje oheň v kamnech, a upopelená panenka s nařasenou sukní, která se zase stará, aby se z každé nežádoucí jiskřičky stalo jen smítko popela. Spolu hospodaří nejprve u babičky, co cinká svou omrzlou patičkou jako rolničkou, později u dědy, kterého pro změnu trápí bolavý palec.

V jejich příhodách, jak je to u autora obvyklé, se snoubí starší reálie z venkovského života s pohádkovou fikcí. Dětem se dnes už může zdát legrační, že babka díky Bomiňovi ušetří docela slušný obnos za sirky, že chudičký děda si musí vyrobit knoflíky ze žaludů, nebo že každou pořádnou hliněnou cihlu je třeba vypálit čili upéct. Pohádky ale mají hlavně potěšit a pobavit a o to se krom Bomini a Palele starají všichni jejich protagonisté: ukřičené vrány, popletené zlodějské liščí tety, černý kouzelník Umhuuhu a také Miroslav Táborský, který v režii Yvony Žertové bude pohádky vyprávět.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)