Alchymistické pohádky 1/7 (2012)

Dagmar Langová. Cyklus pohádek. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Petr Mančal.

Vypráví Ladislav Mrkvička.

Nastudoval ČRo v roce 2012. Premiéra 1. dílu 10. 9. 2012 (ČRo 2 Praha, 19:50 h.) v cyklu Hajaja. Repríza 15. – 21. 12. 2014 (ČRo 2 Praha, 19:45 h.)

Obsah: 1. O zlaté vodě. – 2. O zlaté svobodě – 3. O zlaté lásce. – 4. O zlatém zdraví. – 5. O zlaté knize. – 6. O zlaté kráse. – 7. O zlatém životě.

Lit.: Vojtíšková, Zuzana: Alchymistické pohádky na dobrou noc. In Týdeník Rozhlas 37/2012 (anotace). – Cit.: Skřítek Hajaja navštěvuje děti po rozhlasových vlnách už více než padesát let. Ani v současnosti nezahálí a sbírá stále nové a nové příběhy, které by dětem udělaly radost a doprovodily je do světa snů.  Právě proto,aby nejmenší děti mohly poslouchat pohádku už ve chvíli, kdy jsou najedené, umyté a leží v posteli, přesunul se Hajaja od září do nového vysílacího času. Charakteristická flétnová znělka tedy zaznívá krátce po tři čtvrtě na osm večer. V druhém zářijovém týdnu bude Hajaja podnikat výpravy za zlatem. Každý večer herec Ladislav Mrkvička povypráví o někom, kdo se snažil získat zlato (ať už ho chtěl najít třeba v poušti nebo v horách), či se snažil přijít na to, jak zlato vyrobit (z písku,ze skla i všelijak jinak). Autorka Alchymistických pohádek Dagmar Langová zavede děti ve svém sedmidílném cyklu do daleké Mezopotámie,kde se mladý Said přesvědčil,že daleko důležitější než zlato je voda. Druhý příběh představí vyhnance Sana od Žluté řeky, který si uvědomil, že víc než zlato pro něj znamená svoboda. Sebevědomý Darieos v Thébách zjistí, že daleko cennější než zlato je láska. Čtvrtá pohádka vypráví o městě Montpellier a mudrci Nostradamovi, který pochopí, že vyznat se v bylinkách je pro druhé mnohem přínosnější než umět vyrobit zlato. Alchymista John si v Londýně uvědomí, že zlato se má používat ku prospěchu druhých, nikoli jen pro svou vlastní slávu. Šestý alchymistický příběh přiblíží zlatou krásu z italských Benátek a v sedmém se díky Nicolasovi a jeho nemocné ženě posluchači dozvědí,že život je nad všechno zlato světa.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)