Anička z I. A 1/? (1962)

Jan Ryska. Četba na pokračování ze stejnojmenné knihy. Dramaturgie Drahomíra Měsková. Režie Josef Svátek.

Čte Karel Höger.

Natočeno 1962. Premiéra 4. dílu 28. 10. 1962 (Praha, 9:00 – 9:20 h.) v cyklu Četba pro děti. Repríza 3. dílu 22. 9. 1974 (Praha, 8:00 – 8:20 h.).

Lit.: Högerová, Eva: Faustovské srdce Karla Högera – Z dochovaného archívu K. Högera, dobových dokumentů a vzpomínek současníků. Praha : Mladá fronta, 1994 (reakce autora). – Cit.: Vážený pane Högře, vyprávěl jste v rozhlase dětem z mé knížky Anička z I. A. Měl jsem z toho velkou radost a dovolte mi, abych Vám upřímně poděkoval. Byl jsem s režisérem Milanem Vošmikem, který podle knížky natočil film Anička jde do školy, na několika besedách v Praze i na venkově. Většina dětí zná Aničku z Vašeho rozhlasového vyprávění a oblíbila si ji zásluhou Vašeho jedinečného umění. Vy o dosahu své práce víte — není zapotřebí, abych Vám to já vypisoval. Přesto se, prosím, nezlobte na můj dopis. Chci Vám říci, že kromě radosti, kterou jste udělal posluchačům, uspořádal jste pro mne názornou lekci, jak psát pro děti. Když jsem Vás poslouchal, bývalo mi krásně a lehko i těžko a horko. Moc rád bych si tohle nádherné školení zase jednou zopakoval. Člověk Vaší zásluhou na vlastní kůži pocítí, co je to slovo, jak se má třikrát obrátit, než se v knížce pro děti nechá. A že myšlenku je zapotřebí dětem předložit živou, čerstvě utrženou. A že se dětem nesmí nadbíhat, ani je přehlížet. A ještě je toho moc, co Vy všecko víte a umíte. Rádi bychom se od Vás naučili aspoň něčemu.
(J. Ryska K. Högerovi, Praha 14. 12. 1962)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)