História rozprávaná slovenskou drámou – slovenský projekt hodný následování

Na stránkách Slovenského rozhlasu se objevil zajímavý článek, obsahující ještě zajímavější linky, na nichž si můžete zcela oficiálně stáhnout do svého počítače nebo mp3 přehrávače několik rozhlasových her pomocí programu Radio Streamer. Doufejme, že se u nás dočkáme podobného projektu.

„Cyklus mapuje obdobie vzniku a trvania socializmu (teda 40. – 70. roky) cez prizmu dramatickej tvorby. Robí to cez rozhlasové adaptácie príslušných hier. Dané obdobie potrebuje reflexiu a prehodnocovanie, k čomu cyklus vlastne dáva priestor. Je zaujímavé si všimnúť a pomenovať, ktoré témy a ktoré udalosti boli, lebo mohli byť, cez drámu zreflektované zo slovenskej histórie, ktoré nie, a tak si pripomenúť, čomu by sa ešte stálo za to venovať. Zároveň stojí za to zahĺbiť sa do starších pôvabných nahrávok, ako napríklad záznam divadelnej inscenácie SND z 50. rokov Zvonovej hry Tanec nad plačom, s ktorou sa naša popredná scéna reprezentovala v Paríži, v hereckej interpretácii Záborského, Sýkorovej, Filčíka, Gregora a ďalších veľkých mien nášho divadelníctva a v réžii Tibora Rakovského…

Dekáda 80. rokov si zaslúži už samostatnú reflexiu z mnohých dôvodov. Je napríklad zaujímavé, že niektoré z podstatných divadelných textov týchto rokov na rozdiel od predchádzajúcich dekád, v rozhlase nezazneli.

Cyklus dramaturgicky pripravila Viki Janoušková.“ (více zde)

K cyklu:

Z archívu rozhlasovej hry
Reprízy adaptácií slovenských divadelných hier z rokov 1940 až 1980.
Cyklus mapuje obdobie vzniku a trvania socializmu (teda 40. – 70. roky) cez prizmu dramatickej tvorby. Robí to cez rozhlasové adaptácie príslušných hier. Dané obdobie potrebuje reflexiu a prehodnocovanie, k čomu cyklus vlastne dáva priestor. Je zaujímavé si všimnúť a pomenovať, ktoré témy a ktoré udalosti boli, lebo mohli byť, cez drámu zreflektované zo slovenskej histórie, ktoré nie, a tak si pripomenúť, čomu by sa ešte stálo za to venovať. Zároveň stojí za to zahĺbiť sa do starších pôvabných nahrávok, ako napríklad záznam divadelnej inscenácie SND z 50. rokov Zvonovej hry Tanec nad plačom, s ktorou sa naša popredná scéna reprezentovala v Paríži, v hereckej interpretácii Záborského, Sýkorovej, Filčíka, Gregora a ďalších veľkých mien nášho divadelníctva a v réžii Tibora Rakovského…
Dekáda 80. rokov si zaslúži už samostatnú reflexiu z mnohých dôvodov. Je napríklad zaujímavé, že niektoré z podstatných divadelných textov týchto rokov na rozdiel od predchádzajúcich dekád, v rozhlase nezazneli.
Cyklus dramaturgicky pripravila Viki Janoušková, vysiela sa na Rádiu Regina a Rádiu Slovensko v termíne od 22:30, ale kvôli dĺžke hry posúvame začiatok v dňoch 8. 7., 29. 7. a 12. 8. na 22:15.

40. Roky
1. 7. – V. H. Vladimirov: Zámka škripí (1941) réžia Š. Korenči (1996)
8. 7. – P. Zvon: Tanec nad plačom (1940/43) – réžia T. Rakovský (1957)
15. 7. – J. Barč – Ivan: Dvaja (1945), réžia P. Jezný (1983)

50. Roky
22. 7. – L. Lahola – Škvrny na slnku (1955) – réžia V. Lukáč (1993)
29. 7. – P. Karvaš – Polnočná omša (1958) – réžia T. Rakovský

60. Roky
5. 8. – P. Karvaš – Absolútny zákaz (1968) réžia T. Rakovský (1969)
12. 8. – I. Bukovčan – Kým kohút nezaspieva (1969); réžia P. Jezný (2002)

70. Roky
19. 8. – O. Záhradník – Sólo pre bicie (1973) – réžia J. Vdovják (1976)
26. 8. – P. Kováčik – Krčma pod zeleným stromom (1976) – réžia V. Rusko (1989)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Je to úctyhodný projekt. zasloužil by si přenést do českého rozhlasu. Příští rok by byl pro to ideální hned z několika důvod.:
1.1. příští rok uplyne 60 let od únorového puče a zároveň 40. let od okupace vojsky Varšavské smlouvy.
2. Rozhlas bude mít výročí – 85 let.
3. Projekt, pokud by byl obohacen komentáři – by byl hodnotný pro studenty, mladé historiky atp.
Poznámka na okraj: nemuselo by se jednat pouze o reprezentativní vzorky, tzn. hry, které se vypořádávají s totalitou, ale určitě by bylo na místě odvysílat i ty poplatné režimu jako určitou paralelu. Mám malou,opravdu malou naději, že se toho náš rozhlas chytne, ale co když…

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)