Jak se psalo o rozhlasových hrách v roce 1948

V roce 1948 (tj. v roce MEVRO) vyšla v redakci Československého rozhlasu propagační publikace „25 let Československého rozhlasu“. Na několika stránkách byla popsána činnost rozhlasu v různých odděleních. Takto autoři popisovali činnost literárně dramatického studia:

JDEME I TAM, KAM NEMŮŽE DIVADLO, FILM, KNIHA. . .
Literární a dramatický program rozhlasu, jehož cesta za dnešní rozhlasovostí a hledání autorů nebyly lehké, doplňuje vzdělání lidu a umožňuje mu sledování domácího i zahraničního kulturního dění. Není snad jediné významné události, kterou by rozhlas podle svých možností nedoprovodil literárními nebo dramatickými pořady buď informujícími, nebo umělecky obohacujícími posluchače.
Literárních rozhlasových forem, na nichž se účastní všechny čs. stanice, bývá přibližně tisíc do roka, dramatický repertoir obsáhl jen za jediný poválečný rok 379 prvních provedení a přibližně polovinu tohoto počtu repris, v nichž účinkovalo na 5.146 herců. A že měly tyto pořady kladný ohlas, to potvrzují prosté a srdečné dopisy těch posluchačů, pro které je slovesná tvorba živným chlebem, těch, kteří nejsou omrzelí a blaseovaní, a kteří nedopustí, aby bylo umění od lidu oddáleno.
Literární a dramatický program cílí ke stále vyšší úrovni a zlidovění, neboť zkušenosti a víra jeho pořadatelů v poslání rozhlasu jako mocného kulturního činitele je pevná a hluboká. Stává-li se rozhlas denně divadlem pro milion posluchačů, je to závazkem, pobídkou i odměnou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)