O jedné soutěži o novou rozhlasovou hru

Přemysl Hnilička

Chci se s vámi podělit o článek, který vyšel v roce 1938 v dvojčísle rozhlasového časopisu Svět mluví (14/15). Na stránkách 8 a 9 totiž vyšly výsledky speciální soutěže firmy Philips o nejlepší rozhlasovou hru pro školní rozhlas. Byla to jedna z mnoha soutěží, které měly přinést nové autory a hry do rozhlasového média, v době, kdy vznikaly teprve první teoretické studie o tom, jak by možná měla vypadat rozhlasová hra. Zajímavá však byla i proto, že probíhala v době mobilizace republiky… Nuže citujme:

Okolo soutěže na nejlepší hru pro školský rozhlas

Když v únoru vypsala firma Philips soutěž na nejlepší hru pro školský rozhlas, měli pořadatelé soutěže mírné mrazení v zádech, neboť neměli ani tušení, zda soutěž splní své poslání a hlavně zda přijde tolik prací, aby měla porota dostatečný výběr a zda tyto práce budou tak hodnotné, aby mohly býti odměněny cenami, rovnajícími se téměř výročním cenám státním.

Práce do soutěže se scházely opravdu zvolna. V měsíci březnu došly pouze 2 práce. V dubnu jen 9 prací. V květnu přibylo 19, v červnu 18, v červenci 30, ale v srpnu zájem vyvrcholil, neboť přišlo 165 prací. Poslední měsíc,září, přinesl posledních 54 prací, čímž úhrnný počet dostoupil čísla 297. Z toho bylo českých prací 213, slovenských 15, německých 52 a maďarských 17.

Zajímavé bylo sledovati druh prací, do soutěže docházejících. Až do druhé poloviny května přicházely práce s náměty všeobecnými; themata dějepisná se střídala s náměty cestopisnými nebo přírodovědeckými. Dne 21. května bylo několik ročníků povoláno na mimořádné cvičení – a již 28. května došla do soutěže první práce s námětem „Ubráníme republiku“. A pak šla jedna za druhou: „Na stráž“, „Hrdinové hranic“, „Proti všem“, „Naši hraničáři“, „Za vlast“ a byly mezi nimi i práce německé a maďarské, volající po obraně společné vlasti.

Zhruba je možno říci, že letošní soutěž firmy Philips byla záležitostí kantorů – učitelů a profesorů. Mohlo se to rozeznati podle krasopisně psaných obálek – a když bylo po soutěži, byla tato domněnka potvrzena. Snad 80% prací bylo skutečně od učitelů a profesorů.

Jako do každé soutěže, bylo i do soutěže firmy Philips zasláno několik prací diletantských – zřejmě práce, prošlé již mnoha redakčními šuplíky. Nemůžeme si odpustiti, abychom si nezacitovali několik odstavců z jedné hry, obzvláště pozoruhodné, v níž se pečliví tatíčkové mísí s nepřátelskými vyzvědači, statečné matičky se zlými ježibabami; ostatně posuďte sami několik perel z této hry:

„V rodině Rožďalovského úspory se tenčily, takže byla naděje, že za několik dnů nastane již peněžní tíseň.“

„Muž pohlédl na svou ženu pobledlými očmi a zatočil hlavou k souhlasu…“

Výsledek soutěže na rozhlasovou hru

Firma Philips vypsala soutěž na dobrou hru pro školský rozhlas. Nejlepší práce byly odměněny celkovou částkou 20.000 Kč. Přes změněné poměry firma Philips provedla soutěž v plném rozsahu. Do soutěže došlo celkem 297 prací, které posuzovala odborná porota: prof. Dominik Filip, dr. Jindřich Heller, šéf školského rozhlasu Radiojournalu, min. rada dr. Josef Keprta, místopředseda Sboru pro školský rozhlas při MŠANO, Ladislav Koubek, ředitel měšť. školy a redaktor časopisu Československé obce učitelské, Josef Kühnel, tajemník německého školského rozhlasu Radiojournalu, Vilém Práger, redaktor rozhlasového časopisu „Svět mluví“, Josef Schmidt, okresní inspektor německých škol, vrchní odb. rada Josef Šimek, E. Vlasák, starosta Svazu čs. učitelstva, dr. A. Wangler, profesor při zemské školní radě a něm. odborný učitel Josef Widtmann.

4 ceny po Kč 3000.- získali:

Berková Elena, učitelka v. v., v Prievoze pri Bratislave, za hru „Hrdina“. Chmátalová-Vachtová F., Beroun III., za hru „Poslední Přemyslovec“. Jungbauer František, učitel, Soběslav, za hru „Zrnko písku“. Novotný Karel, přednosta Svazu živnostenských záložen, Praha, za hru „Úspěch není bez boje“.

Kč 2000.- získali:

Spisovatel Vítězslav Nezval, Praha, za hru „Do učení“. Hana Varghová-Driapsová, Bratislava, za hru „Samo Chalupka“.

Kč 1000.- získali:

PhDr. Jaroslav Boháč, profesor, Praha, za hru „Cirkus Maximus“. Odb. rada Václav Gutwirth, Praha, za hru „Jenda se probudil roku 2000″. J. Nowaková, Praha XIX., za hru „Svatba královny Achayi“. Prof. Alexander Seidl, Bratislava, za hru „Karpatoněmecký lid“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)