Kdo jsem. Bohumil Hrabal: spisovatel – Čech – Středoevropan (2014)

Přímý přenos z pražského letohrádku Hvězda, kde Památník národního písemnictví ve spolupráci s Literaturhaus Berlin představí osobnost a tvorbu Bohumila Hrabala formou rozsáhlé monografické výstavy konané u příležitosti 100. výročí autorova narození.

Hovoří autor a kurátor výstavy Tomáš Pavlíček a Petr Kotyk, kteří spolu připravili také publikaci Hlučná samota – Sto let Bohumila Hrabala. Pořad doplní ukázky z Hrabalovy knihy „Domácí úkoly“ (čte Jiří Hromada), záběry z rozhlasových vystoupení Bohumila Hrabala, živě vysílaný Knižní pól (připravil Zdenko Pavelka). Připravili a uvádějí Tomáš Černý a Jiří Kamen.

Natočeno 2014. Premiéra 5. 4. 2014 (ČRo 3 Vltava, 8:00 h.; 145 min.) v cyklu Víkendová příloha stanice Vltava. Repríza 17. 7. 2021 (ČRo 3 Vltava, 9:00 – 11:00 h.) v cyklu Víkendová příloha.

Pozn.: Památník národního písemnictví ve spolupráci s institucí Literaturhaus Berlin představí osobnost a tvorbu Bohumila Hrabala formou rozsáhlé monografické výstavy konané u příležitosti 100. výročí autorova narození. Jedná se o největší výstavní projekt, jenž byl na toto téma dosud uspořádán.

Cílem organizátorů je prezentovat život a dílo patrně nejznámějšího a nejoblíbenějšího českého prozaika 20. století jak ve víceméně tradiční, přinejmenším domácímu publiku známé podobě (Hrabal jako svérázná osobnost, jeho spolupráce s filmem, dílo oslovující široké čtenářské vrstvy), tak i v souvislostech, s nimiž je dosud obeznámena pouze odborná veřejnost. Koncepce výstavy je založena na třech oddílech spjatých s geografickými, a do jisté míry i symbolickými, prostory: Libeň, Čechy a Morava, Střední Evropa. V rámci expozice bude zachycen „zrod spisovatele“ v prostředí pražské periférie, autorův život i jeho úzké vazby na domácí literární tradici; nově by pak měly být nastíněny ty souvislosti jeho života a díla, které z něj činí i výrazného reprezentanta kultury Střední Evropy. Zachycen proto bude například i ohlas Hrabalových knih v německojazyčném prostředí či v Polsku a Maďarsku. Návštěvníci si budou moci prohlédnout unikátní dobové fotografické materiály, výtvarná díla, dokumenty z Hrabalovy písemné pozůstalosti, předměty související s jeho životem a dílem, zvláštní pozornost pak bude věnována prezentaci atraktivních filmových zpracování autorových próz. Slavnostní zahájení výstavy proběhne 1. dubna 2014 v pražském letohrádku Hvězda. Navazovat bude Mezinárodní konference „Obrazy, ze kterých žiji“: dílo Bohumila Hrabala v proměnách, kterou pořádá Památník národního písemnictví ve spolupráci s Ústavem pro českou literaturu AV ČR za účasti 40 přednášejících z řad odborné veřejnosti. Konference proběhne 8. – 9. dubna 2014 v sále Boženy Němcové na Strahově. Výstava bude představena německému publiku v prostorách Literárního domu v Berlíně od září do listopadu 2014. Její putovní verze budou následně ke zhlédnutí na konzulátech České republiky v mnoha zemích Střední Evropy. Na realizaci samotné výstavy budou navazovat komentované prohlídky expozicí a literární pořady edukativního charakteru v produkci PNP určené všem generacím odborné i laické veřejnosti.

Kurátor výstavy: Tomáš Pavlíček
Spolukurátor: Lutz Dittrich
Architekt: Mirek Vavřina
Grafické řešení: Petr Bosák, Robert Jansa
Produkce: Vladimír Uhlík
Výstava se koná za podpory Ministerstva kultury ČR a pod záštitou ministra kultury Mgr. Daniela Hermana.

Termín konání: 2. 4. 2014 – 31. 8. 2014
Místo konání: letohrádek Hvězda, Praha 6

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Seznam částí /pracovní názvy, vlastní dělení na tracky/:
01 – Jakpak se člověk stane spisovatelem /Domácí úkoly/
02 – Reportáž z výstavy 1 /Knižní pól – Zdenek Pavelka představuje knihu Hlučná samota – Sto let Bohumila Hrabala (1914-2014) a další hrabalovské tituly/
03 – Máte rád jazz? /Count Basie/
04 – Reportáž z výstavy 2 /Libeň/
05 – Chvála propadání /Domácí úkoly/
06 – Reportáž z výstavy 3 /Boudník, Hrabalovo dětství/
07 – Rozhovor z Postřižin /Dosud kompletně neodvysílaný rozhovor Oty Nutze s Bohumilem Hrabalem a Jiřím Menzelem z roku 1981, který vznikl během natáčení filmu Postřižiny/
08 – Reportáž z výstavy 4 /divácká soutěž, Hrabalova zaměstnání, zlatá léta, normalizace/
09 – Chvála povolání /Domácí úkoly/
10 – Reportáž z výstavy 5 /strýc Pepin, Hrabal a ženy, Hašek a Kafka, mezinárodní věhlas/
11 – O kopané /Domácí úkoly/
12 – Reportáž z výstavy 6 /Hrabal a fotbal, oslavy výročí/
13 – Domácí úkol z pilnosti /Domácí úkoly/
14 – Reportáž z výstavy 7 /závěr/

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)