Romance pro křídlovku (1962)

František Hrubín. Redakce Rudolf Matys. Hudba Jiří Berkovec. Zvuk Jitka Borkovcová. Režie Josef Červinka.

Účinkuje Luděk Munzar.

Natočeno 1962 (62 min.). Repríza 27. 1. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) k úmrtí L. Munzara; 8. 3. 2021 (ČRo 3 Vltava, 21:59 h.) v cyklu Souzvuk.

Pozn.: Luděk Munzar Hrubínův text uvedl také v Divadle Viola v roce 1977.

Pozn.: Vysíláno v rámci poslechových pořadů 31. ročníku festivalu Prix Bohemia ve dnech 25. a 26. listopadu 2014 v Café Strop v Balbínově ulici 14, Praha 2.

Lit.: Škápíková, Jitka: Rádio je moje srdeční záležitost. In Týdeník Rozhlas 51/2008, s. 12-14 (rozhovor s Luďkem Munzarem).

Faltýnek, Vilém: Perly české poezie: Romance pro křídlovku. In web ČRo 7 Radio Praha, 6. 2. 2010 (článek+ ukázky k poslechu). – Cit.: Básnická skladba Romance pro křídlovku vznikla v roce 1961, v následujícícm roce vyšla a o rok později i v druhém vydání. Okamžitě se jí chopil rozhlasový redaktor Rudolf Matys a připravil text k realizaci. S mladým hercem Národního divadla Luďkem Munzarem Romanci pro křídlovku v květnu 1962 natočil Josef Červinka. Poslechněte si dvě ukázky.

Přenesme se do atmosféry srpnové noci ve venkovském kraji Posázaví, kde Hrubín vyrůstal. Vypravěč „František“ se vrací do dnů, kdy byl „k zbláznění živý“, a prožíval první, nenaplněný, milostný vztah. Pečoval o umírajícího dědečka a po večerech se scházel s mladičkou Terinou od kolotoče. Ve fragmentarizovaném vyprávnění se prolíná evokace mládí s úvahami ohlížejícího se dospělého muže. Dějiny české literatury hodnotí toto dílo jako „mnohovrstevnaté podobenství o jinošském zasvěcení do světa dospělosti.“ Básník Romanci uvádí citací z Ovidiových Proměn: „…ten dar je nad tvoje síly, Faethone, tvůj chlapecký věk je nemůže zmoci.“ Skladba má až mytologicky obecnou platnost. Existenciální prožitek lásky komplementárně doplňuje i setkání se smrtí. Nejen v údělu dívky, i v konkrétní přítomnosti nemocného dědečka.

Nahrávka zachycuje herectví Luďka Munzara na začátku jeho herecké dráhy. DAMU absolvoval v roce 1956, rok nato už hrál na scéně Národního divadla, kde se uplatňoval mj. v současné dramatice z Krejčovy a Krausovy dílny. Zobrazoval nejdříve romantické hrdiny a revoltující mladíky, ale postupně se vypracoval v psychologického herce ztvárňujícího složité charaktery. Rozhlasová Romance pro křídlovku je z roku 1962. To už měl za sebou role v obou divadelních hrách, které Hrubínovi Národní divadlo uvedlo (Srpnová neděle 1958 a Křišťálová noc 1961), s básníkem ho pojilo i osobní přátelství. Luděk Munzar zde stál i na začátku své rozhlasové dráhy. Při ohlížení dnes napočítáme desítky velkých a velmi různorodých rolí a můžeme říct, že Munzar patří k nejvýznamnějším rozhlasovým hercům. Všechny výrazové nuance, které jeho herecký potenciál nabízí, suverénně přenáší na mikrofon. Od subtilního tónu milostné lyriky až po dramatické, silné charaktery.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)