Páteční večer – Milena z Prahy (1996)

Dokumentární pásmo ke 100. výročí narození české novinářky, pozoruhodné a statečné ženy Mileny Jesenské, ve světě známé hlavně jako přítelkyně Franze Kafky. Připravili Marie Jirásková a Jiří Vondráček. Hudební spolupráce Petr Mandel. Režie Markéta Jahodová.

Účinkují Daniela Kolářová, Věra Kubánková, Miloš Hlavica, Milan Neděla a Jiří Schwarz.

Natočeno 1996.

Lit.: -mj-: Milena z Prahy. In Týdeník Rozhlas, 1996 (anotace). – Cit.: Česká novinářka Milena Jesenská se narodila v Praze 10. srpna 1896 v rodině lékaře Jana Jesenského. Prožila bouřlivý, šťastný i nešťastný život. Podstatu jeho velké části snad nejlépe vystihl novinář Josef Kodíček ve Svobodné Evropě. Vzpomínal, jak si ji pamatuje z mládí: „Přetéká životem. Hoří jak svíčka na obou koncích.“ Willymu Haasovi připomínala aristokratku ze šestnáctého nebo sedmnáctého století: „Vášnivá, smělá, chladná a chytrá v rozhodování, ale neváhající ve výběru prostředků, pokud šlo o požadavek její vášně – a o takový požadavek šlo v jejím mládí snad téměř vždy.“
Dívka brzy bez matky, enfant terrible proslulého dívčího gymnázia Minerva, nápadný zjev českého korza na Ferdinandově třídě, ale i německého Na Příkopech, odkud bylo už blízko do proslulé kavárny pražské německo-židovské bohémy, do Area. Tam asi prvně zahlédla Franze Kafku.
S prvním mužem Ernstem Pollakem se odstěhovala roku 1918 do Vídně, kde prožila několik těžkých let, odkud však také začala psát do pražských novin a časopisů. Za svou novinářskou kariéru (1919-1939) napsala na 900 článků a překladů, vystřídala tisk liberální, konzervativní, levicový. Byla fejetonistkou, módní referentkou, autorkou sloupků, článků o životním stylu; proslavila se jako autorka reportáží v Peroutkově Přítomnosti na konci 30. let.
Hned na začátku okupace v roce 1939 začala pracovat v odboji, a to v ilegálním tisku, ale také při přepravě ohrožených osob z protektorátu přes hranice do Polska. Zatčena byla v listopadu 1939; byla souzena v Drážďanech a odvlečena do koncentračního tábora, kde zemřela v květnu 1944.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)