Theo Herkeľ Florin (1979)

Milan Resutík. Básník Theo Herkeľ Florin mluví o své poezii a recituje vlastní verše. Pásmo z cyklu Básnik sám doma so svojou poéziou. Tvůrci nezjištěni.

Účinkuje Theo Herkeľ Florin.

Připravil Slovenský rozhlas Bratislava v roce 1979 (15 min.). Repríza 21. 4. 2018 (SRo Rádio Pyramída).

Pzn.: Na Rádiu Pyramída si pripomenieme 110. výročie narodenia básnika a diplomata Thea Herkeľa Florina. Jeho životný osud tiež ovplyvnili dôsledky februárového prevratu 1948. V čase hospodárskej krízy odišiel do zahraničia a postupne pôsobil v Juhoslávii, Francúzsku, Španielsku, Portugalsku, dnešnom Maroku a od roku 1940 v Londýne. Od roku 1945 do roku 1948 pôsobil v diplomatických službách v Paríži a Washingtone. Neskôr pracoval ako osobný tajomník ministra zahraničných vecí ČSR Vladimíra Clementisa.

V rokoch 1950 – 53 bol nezákonné väznený. Neskôr ho rehabilitovali a až do svojej smrti žil v Dolnom Kubíne, kde sa venoval literárnej tvorbe, kultúrnej a vydavateľskej činnosti. O svojej tvorbe porozprával redaktorovi Milanovi Resutíkovi v roku 1979 v relácii Básnik sám doma so svojou poéziou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)