Milenci píší na celé nebe (2000)

Dalibor Chalupa byl na počátku své tvůrčí dráhy významným básníkem wolkerovské pokory a něhy, od 30. let si vydobyl pověst zakladatelské osobnosti rozhlasového literárně dramatického vysílání jako průbojný dramaturg, režisér, autor pásem a inspirátor experimentální tvorby, nejprve v Brně, od roku 1945 v pražském studiu. Autorovo nedožité jubileum připomene pásmo jeho veršů z 20. let pod názvem Milenci píší na celé nebe. Připravil a uvádí Rudolf Matys. Účinkují Věra Hučínová a David Novotný. Režie Hana Kofránková.

Natočeno 2000. Premiéra 29. 1. 2000 (Vltava, 22:45 h) v cyklu Svět poezie. Repríza 14. 5. 2023 (ČRo 3 Vltava, 12:05 h.; 15 min.) v cyklu Svět poezie.

Lit.: Matys, Rudolf: Dalibor Chalupa: Milenci píší na celé nebe. Průřez básněmi zakladatele naší rozhlasové slovesné tvorby. In web ČRo 3 Vltava, 14. květen 2023 (článek). – Cit.: 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání u nás je příležitostí připomenout si výrazné osobnosti naší rozhlasové historie. Jednou z nich je bezesporu Dalibor Chalupa, generační druh Jiřího Wolkera, pozdější dramaturg brněnského studia a po válce i pražského studia Českého rozhlasu. (…)

Dalibor Chalupa je jeden z tvůrců, kteří stáli u začátků rozhlasové hry u nás. Ve funkci šéfa Literárního a dramatického odboru brněnského Radiojournalu (vedle své vlastní tvůrčí práce) přivedl k rozhlasové tvorbě řadu osobností, které se později staly pro rozvoj rozhlasu u nás zásadními. Strávil v rozhlase přes 40 let svého pracovního života, po příchodu normalizace už rozhlasovou tvorbu pouze přednášel na pražské AMU.

Básně, které uvádíme ve Světu poezie, patří poetistickému mládí Chalupy jako jednoho ze spoluzakladatelů Literární skupiny.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)