Potulky knihami a časem – Tentokrát o Jiřím Štuchalovi (2005)

Připravil a uvádí Antonín Přidal.

Připravilo Brno. Premiéra 7. 1. 2006 (Vltava, 16:00 h; 30min.)

Pozn.: Obsahuje několik vzácně dochovaných minut ze seriálu „Pan Kaplan má stále třídu rád„, který v 60. letech režíroval (ve svém překladu) Antonín Přidal a který namluvil Jiří Štuchal.

POTULKY KNIHAMI A ČASEM

Jiří Štuchal jako pan Kaplan (In: Týdeník Rozhlas, 1/06)

Haló Anthony, do Radio a Tele Vision nesmim ani dělat krok já nevim proč snad že sou tam lidi ktery mně a radio ne poslouchali nikdy. Pardon polykám ještě kapky Benephorin shake before use to skrz pronchitis zase zápal křikavek. Moje žena má nový zuby, nektery a jiny zas vrátila protože je to Sauwirtschaft v Ordinace um Gotteswillen dyť to nepasuje. – Vymyšlený dopis pana Kaplana? Ne, autentické řádky, které poslal roku 1977 z nemocnice kdysi populární komik Jiří Štuchal, ještě před několika lety hvězda zábavných rozhlasových seriálů a silvestrovských taškařic, teď něco jako klaun vykopnutý normalizačními „pány šiditeli“ z manéže. Bylo mu šedesát pět a do konce života mu zbývaly dva roky, zhořklé nemocemi a nezaslouženým zapomenutím.

Ale s jazykovým vynálezcem panem Kaplanem ty nemocniční slovní klauniády přece jen souvisely. Počátkem 60. let totiž natočil v brněnském studiu několik kapitol ze slavné Rostenovy knihy a od té doby jsme si občas posílali kaplanovské pohlednice a dopisy. Dnes je ze Štuchalova pana Kaplana zachováno už jen několik minut, a právě ty si poslechneme v lednovém pokračování Potulek knihami a časem. Připojím k nim ukázky z jeho kabaretiérských vystoupení a úryvky z dosud nezveřejněných dopisů, ve kterých se hořkost střídá s bujarostí alespoň jazykovou.

Di pryč nostalgý, venku sníhá sníh a v kamnech a v kloubech praská, život je jedna paráda, zapomeň na bolestě a buď immer Sokol-pták! Tvuj Jura, general Probost von Hym *** Kap ***

ANTONÍN PŘIDAL

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)