Z deníku chovanky (2009)

Marie Hartmanová. Autentické, deníkové, sto let staré zápisky chovanky klášterního penzionátu v Chotěšově. Připravil Dominik Mačas. Režie Miroslav Buriánek.

Účinkuje Blanka Josephová-Luňáková.

Připravila Plzeň v roce 2009. Premiéra 7. 6. 2009 (60min.).

Mačas, Dominik:  O životě v klášterním penzionátu vypráví výstava Z deníku chovanky. In web ČRo Plzeň,  2009(?) (zpráva). – Cit.: Jak vypadal život v klášterním penzionátu před sto lety popisuje výstava v Národopisném muzeu v Plzni. Má název Z deníku chovanky a vychází z autentických záznamů Marie Hartmanové, jedné z chovanek kláštera v Chotěšově na jižním Plzeňsku. Více zjišťoval kolega Dominik Mačas u autora výstavy Miroslava Třísky:

Výstavu Z deníku chovanky si v Národopisném muzeu na náměstí Republiky v Plzni můžete prohlédnout až do 2. srpna. V prostoru expozice můžete také při návštěvě vyslechnout zvukovou nahrávku, kterou pro výstavu připravil Český rozhlas Plzeň. Z deníku chovanky Marie Hartmanové na ní čte herečka Blanka Josephová Luňáková.

Autorka zápisků Marie Hartmanová pocházela z Prahy. Chovankou klášterního penzionátu v Chotěšově u Stoda byla před více než sto lety, dochovalo se i její vysvědčení. Deník psala ve věku asi 14 až 17 let, a to v roce 1906 a 1907. Zachytila v nich vnitřní pocity, ale i svátky v klášteře, výuku, volný čas, popsala kamarádky a podobně. V chotěšovském klášteře, který sloužil jako dívčí penzionát vedený řádem Navštívení Panny Marie, mohla být rok, ale také i čtyři. Hartmanová, jejíž další osud zůstává zatím neznámý, pocházela pravděpodobně z bohaté rodiny. Pobyt v penzionátu, který poskytoval vzdělání na úrovni dnešního středoškolského, byl určen pouze dívkám z takzvaných lepších rodin.

Podle zápisků se jí v penzionátu líbilo, samozřejmě se jí také stýskalo. Co se týká hmotného zajištění, byly na tom chovanky velice dobře. Dozvídáme se o svátcích v klášteře, výuce, kultuře stolování, ale i jejích prožitcích nebo kamarádkách. Výstava je rozdělena podle toho, o čem autorka zrovna psala. V jedné z vitrín jsou popisy první cesty dívek do kaple, doplňují je černé šaty se závojem, v nichž se tam vydaly. V rukách měly chovanky knihu a křížek. Další z částí přibližuje vzdělání. Děvčata byla školena v klasických předmětech, jako je dějepis, zeměpis, matematika. Atmosféru ilustrují dobové předměty. Výuka probíhala v němčině.

Deník se podařilo najít občanskému sdružení Klášter Chotěšov, který se snaží o záchranu této památky. Kromě něj našli jeho členové i dobové snímky a předměty. Na některých fotografiích je pravděpodobně zachycena i autorka deníku. Vypátrali také několik dosud žijících chovanek. Penzionát sloužil od roku 1879 do začátku druhé světové války a během té doby jím prošly stovky dívek.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)