Krásně jsem si početl (2018)

Arnošt Lustig – Ota Pavel. Literárně-hudební pásmo z korespondence a vzpomínek spisovatelů Arnošta Lustiga a Oty Pavla z let 1968-1973. Připravili Petr Kotyk a Světlana Kotyková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Simona Vrbická, Jaromír Meduna a Ivan Řezáč.

Natočeno 2018. Premiéra 30. 12. 2018 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Kotyk, Petr: Krásně jsem si početl. Pásmo z korespondence a vzpomínek spisovatelů Arnošta Lustiga a Oty Pavla. In web ČRo 3 Vltava, 31. prosinec 2018 (článek). – Cit.: Jejich přátelství patří mezi nejintenzivnější kamarádství v české literatuře 20. století. Literárně-hudební pásmo z korespondence a vzpomínek spisovatelů Arnošta Lustiga a Oty Pavla z let 1968–1973.

Blíženectví Arnošta Lustiga a Oty Pavla. Byli si navzájem ochránci i kritiky, shovívavými kolegy i věrnými druhy. Oba spolu pracovali v 50. letech v redakci Československého rozhlasu, s rodinami podnikali společné výlety, pročítali si rukopisy, navzájem si pomáhali – zvlášť když duševní krize tvrdě doléhala na Otu Pavla. A vedli mezi sebou kontinuální tvůrčí dialog, který nepřerušila ani Lustigova emigrace po roce 1968. Ota Pavel posílal příteli Arnoštovi do emigrace dlouhé strojopisné dopisy, po jejichž přečtení Lustig vždy prohlásil: „Krásně jsem si početl…“ Teprve až náhlá smrt Oty Pavla v březnu 1973 se stala jistým mezníkem v příběhu jejich přátelství.

Literárně-hudební pásmo z korespondence a vzpomínek spisovatelů Arnošta Lustiga a Oty Pavla z let 1968–1973 připravili Petr a Světlana Kotykovi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)