Sto let knihovnického zákona a kamarád svobody (2019)

Rozhlasové pásmo připravil při příležitosti sta let od vydání knihovnického zákona (22.7.1919) a osmdesáti let od úmrtí spisovatele a knihovníka Jiřího Mahena (22.5.1939) Jaromír Kubíček. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Lukáš Kopecký.

Účinkují Michal Bumbálek, Tereza Grozsmannová a Jaroslav Kuneš.

Nastudovalo Brno v roce 2019. Premiéra 21. 7. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:01 h.) v cyklu Schůzky s literaturou. Repríza 27. 7.  2019 (ČRo 3 Vltava, 6.00 hodin).

Lit.: Kubíček, Jaromír: Sto let knihovnického zákona a kamarád svobody. In web ČRo 3 Vltava, 27. 7. 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Rozhlasové pásmo připravil při příležitosti sta let od vydání knihovnického zákona a osmdesáti let od úmrtí spisovatele a knihovníka Jiřího Mahena Jaromír Kubíček. Poslouchejte online po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V červenci 1919 přijalo revoluční Národní shromáždění československé knihovnický zákon, podle kterého každá obec zřídila veřejnou knihovnu a ta měla od ní každoročně zajištěný příspěvek na provoz. Díky tomuto zákonu jsme se stali státem s nejhustší sítí veřejných knihoven na světě.

Rozhlasový pořad ke stému výročí knihovnického zákona je spojen se jménem Jiřího Mahena, který se stal zakladatelem Veřejné knihovny města Brna a byl představitelem knihovnictví po celé meziválečné období; v květnu 2019 jsme si připomínali 80. výročí od jeho úmrtí. S knihovnictvím byl spojen od roku 1921.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)