Noc se chvěla jako prérie – To je znělka mé vysílačky (2020)

Vítězslav Nezval, Milada Součková.  Okouzlené začátky i rozčarovaná elegie avantgardy v rozhlasové koláži z Nezvalova Edisona z roku 1929 a Mluvícího pásma spisovatelky Milady Součkové z roku 1939. Připravil Jiří Kamen. Použitá hudba Bohuslav Martinů, hraje Quasars Ensemble. Režie Lukáš Hlavica.

Účinkují Jan Novotný, Helena Dvořáková a Lukáš Hlavica.

Natočeno 2020. Premiéra 5. 10. 2020 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 57 min) v cyklu Souzvuk. Repríza 17. 1. 2022 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 57 min) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Kamen, Jiří: Noc se chvěla jako prérie – To je znělka mé vysílačky. Ikonické verše Nezvalova Edisona v koláži ke 100. výročí založení Devětsilu. In web ČRo 3 Vltava, 5. říjen 2020 (článek). – Cit.: Okouzlené začátky i rozčarovaná elegie avantgardy v rozhlasové koláži z Nezvalova Edisona z roku 1929 a Mluvícího pásma spisovatelky Milady Součkové z roku 1939. (…)

Před sto lety, v říjnu roku 1920, ustavil se mezi mladými spřátelenými umělci v Praze Umělecký svaz Devětsil. Měl být a také se stal avantgardou v našem prostředí a zasahoval do všech uměleckých odvětví. Mezi zakladateli byli Jaroslav Seifert, Karel Teige, Adolf Hoffmeister nebo Vladislav Vančura.

K tomuto výročí jsme se rozhodli zařadit do vysílání ikonickou básnickou skladbu československé avantgardy Edisona z Básní noci Vítězslava Nezvala, zpěvnou báseň plnou poetistického okouzlení technikou a modernitou, ale i nevysvětlitelného žalu. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)