S prázdným zrcátkem v kapse (2020)

Risto Ahti. Výbor z nedávné tvorby gurua současné finské poezie. Z vlastních překladů pro rozhlas připravila Jitka Hanušová. Režie Vít Vencl.

Účinkují Jana Kozubková a Aleš Procházka.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 10. 2020 (ČRo 3 Vltava, 12:05 h.; 13 min.) v cyklu Svět poezie.

Lit.: Hanušová, Jitka: Risto Ahti: S prázdným zrcátkem v kapse. In web ČRo 3 Vltava, 25. říjen 2020 (článek). – Cit.: (…) Risto Ahti (*1943) je finský básník, esejista a překladatel, který do finštiny převedl například texty Williama Blakea. Vystudoval literaturu, anglistiku a pedagogiku a později vedl na Univerzitě v Tampere kurzy tvůrčího psaní, jež inspirovaly řadu mladších autorů a učinily z něj gurua dnes už střední básnické generace ve Finsku. Je autorem bezmála čtyřiceti sbírek a jeho básně jsou přeložené do zhruba dvaceti jazyků.

Za své dílo získal mnoho literárních ocenění včetně finské státní ceny za literaturu nebo básnických cen nesoucích jména finských národních básníků Eina Leina či Johana Ludviga Runeberga. Porota Společnosti Eina Leina vyzdvihla, jak Ahti svou poezií zabudoval do finské básnické tradice filozofii a mystiku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)