Nalézám meridián (2020)

Paul Celan. Rozhlasové pásmo z básní jednoho z nejvýznamnějších básníků německého jazyka 20. století, který pocházel z rumunské židovské rodiny a většinu života strávil v Paříži. Překlad Ludvík Kundera a Radek Malý. Připravil Tomáš Dimter.

Účinkují Apolena Veldová, Michal Zelenka.

Natočeno 2020. Premiéra 23. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 57 min.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Dimter, Tomáš: Paul Celan: Nalézám meridián. Ke 100. výročí narození básníka. In web ČRo 3 Vltava, 23. listopad 2020 (článek). – Cit.: Rozhlasové pásmo z básní Paula Celana, jednoho z nejvýznamnějších básníků německého jazyka 20. století, který pocházel z rumunské židovské rodiny a většinu života strávil v Paříži.  (…)

Ústředním námětem díla Paula Celana, narozeného jako Paula Antschela v městečku Černovice v Bukovině 23. 11. 1920, je téma psaní v jazyce, který se stal jazykem nacistických vrahů, a také hledání opory ve světě, kde všichni blízcí zahynuli v koncentračních tábrech, téma psaní po holocaustu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)