Má Itálie, třebas slova marná (2021)

Láska, smrt i karneval v poezii z antologie Italská renesanční literatura, kterou sestavili Václav Černý a Jiří Pelán. Vybrané básně přeložili Emanuel Frynta, Petr Kopta, Jiří Pelán, Jaroslav Pokorný a Jan Zábrana. Zazní v doprovodu italské renesanční hudby. Připravil Petr Šmíd. Režie Lukáš Hlavica.

Účinkují Miroslav Táborský, Ondřej Brousek, Adéla Kubačáková,

Natočeno v roce 2021. Premiéra 18. 1. 2021 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 49 min.) v cyklu  Souzvuk. Repríza 6. 6. 2022 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Gojda, Petr:  Má Itálie, třebas slova marná. Láska, smrt i karneval v italské renesanční poezii. In web ČRo 3 Vltava, 18. leden 2021 (článek) – Cit.:  Plastický obraz italské literární renesance, zasahující 14.–16. století. Listujeme antologií Václava Černého a Jiřího Pelána Italská renesanční literatura. (…)

Jednou z knižních událostí loňského roku se stalo vydání veliké a celistvé antologie italské renesanční literatury – projekt, který po iniciátoru Václavu Černém převzal a završil překladatel a romanista Jiří Pelán. Antologie obsahuje všechny myslitelné žánry literatury 14., 15. a 16. století – kromě poezie a prózy také filozofické nebo náboženské traktáty, politicko-vědní texty, fragmenty divadelních her ad.

Ve vltavském Souzvuku představujeme poezii v podání Miroslava Táborského, Ondřeje Brouska a Adély Kubačákové. Prostřednictvím veršů se pokusíme přiblížit mentalitě renesančního člověka. A to ve třech tematických blocích – v kapitolách o lásce, smíchu a o životě a smrti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)