Mystická cesta Simone Weilové (2009)

Putování životem a dílem francouzské filozofky. Připravil a hovoří Zdeněk Jančařík. Použité překlady Martina Michnová, Eva Formánková a Zdeněk Jančařík. Báseň George Herberta Láska v překladu Ivana Slavíka.  Úryvky ze Symfonických meditací „Ježíšovo nanebevstoupení“ Oliviera Messiaena hraje Polský národní rozhlasový symfonický orchestr, řídí Antoni Wit. Hudební spolupráce a režie Petr Adler. Režie Petr Adler.

Účinkují Rudolf Kvíz a Daniela Kolářová.

Natočeno 2009. Premiéra 27. 12. 2009 (56 min.). Repríza 3. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Schůzky s literaturou  a k úmrtí Petra Adlera; 9. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 6:00 h).

Lit.: Jančařík, Zdeněk: Mystická cesta Simone Weilové. In web ČRo 3 Vltava, 3. únor 2019 (článek). – Cit.: Putování životem a dílem francouzské filozofky. Z překladů Martiny Michnové, Evy Formánkové a vlastních připravil a hovoří Zdeněk Jančařík. Účinkují Rudolf Kvíz a Daniela Kolářová. Báseň George Herberta Láska v překladu Ivana Slavíka. Úryvky ze Symfonických meditací „Ježíšovo nanebevstoupení“ Oliviera Messiaena hraje Polský národní rozhlasový symfonický orchestr, řídí Antoni Wit. V roce 2009 natočil režisér Petr Adler.

Francouzská filozofka Simone Weilová se narodila 3. února 1909 v Paříži v rodině židovského lékaře. Studium na elitních školách ukončila v červenci 1931. V letech 1937–1938 konvertovala v souvislosti se zážitky v Assisi a v Solesmes ke křesťanství.

V červnu 1940 opustila Paříž, zapojila se do odboje na jihu Francie. Určujícím setkáním jejího života bylo seznámení s dominikánem paterem Perrinem, s nímž vedla pozoruhodnou korespondenci. Po krátkém pobytu v New Yorku odešla Weilová do Londýna, kde se účastnila aktivit hnutí za Svobodnou Francii. Zemřela vyčerpáním 24. srpna 1943.

V jejím díle vyniká jasnozřivá analýza morální krize Západu, spjatá s kritikou obou totalitarismů. Její mysticismus je prosycen řeckými prameny, ale je jednoznačně inspirován křesťanstvím. Weilová nebudovala ucelený filozofický systém; její cesta k vyššímu poznání, jak ji zachytila ve svém převážně fragmentárním díle, je však fascinující.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)