Večer na téma – Vaňa s čistým bielym telom aneb Jedno malé putování slovenskou poezií (2022)

Osobní rozhlasové putování svými oblíbenými zákoutími slovenské literatury a místy, kde se prolíná a prostupuje s českou, připravil Petr Veselý. Použité texty Dana Podracká, Milan Gazdík, Erik Jakub Groch, Martin Šimečka, Monogramista T.D ad. V pořadu též zazní úryvky ze společného autorského čtení Dany Podracké a Petra Veselého, které se uskutečnilo v červenci 2022 v Praze. Dramaturgie Eva Schulzová. Režie Radim Nejedlý.

Nastudovalo Brno v roce 2022. Premiéra 28. 12. 2022 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 114 min.).

Alternativní verze názvu: Vana s čistým bílým tělem

Lit.: Veselý, Petr: Vaňa s čistým bielym telom aneb Jedno malé putování slovenskou poezií. In web ČRo 3 Vltava, 28. prosinec 2022 (článek). – Cit.: Osobní rozhlasové putování svými oblíbenými zákoutími slovenské literatury a místy, kde se prolíná a prostupuje s českou.  (…)

Pojetí pořadu, lépe asi důvod k pořadu, zůstával poměrně dlouho otevřený, doufal jsem, že klíč k němu najdu uvnitř textů, k nimž patřily i texty autorů mně zvlášť blízkých, autorů, které jsem mohl poznat na čteních nebo které jsem již znal osobně a k jejichž textům jsem se opakovaně vracel. Pročítal jsem sbírky básní, prózy a eseje, které mám ve vlastní knihovně, kupoval a dostával další knihy, vybíral z nich a vybrané texty zpracovával. Čím dál víc mně taky bylo jasné, že případné cesty za autory na Slovensko pro mě nebudou z více důvodů uskutečnitelné, pracovat případně jako dokumentarista by mně ostatně vlastní taky nebylo.

Uvědomil jsem si, že krajinou poezie i prózy slovenských autorů již vlastně delší čas putuji. A stále více se mně začalo ukazovat jako nejpřirozenější pojmout pořad více osobně. Tím prvním důvodem byl fakt, že na Slovensku se narodila moje matka, druhým, že s prostředím slovenské poezie a literatury mě zprvu propojil můj tragicky zesnulý kamarád z vojny Milan Gazdík a  přinejmenším třetím důvodem byl Milanem již v osmdesátých letech zprostředkovaný a posledních několik let znovu oživený kontakt s básnířkou, esejistkou, překladatelkou (…) Danou Podrackou (Poklona rebríku, ČRo Vltava, Svět poezie 2018), se kterou jsem se navíc v létě setkal na společném čtení. K mojí lítosti se z důvodu nemoci již nepodařilo uskutečnit společné studiové natáčení.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)