Večer na téma – Je to tu ve psí (2023)

Surrealistické houfování ve válečném čase. Z dosud neznámé korespondence Ludvíka Kundery s generačními souputníky: literátem Zdeňkem Lorencem a malířem Josefem Istlerem připravil a pořadem provází Jiří David. Pozůstalost byla nedávno uložena v rajhradském Památníku písemnictví na Moravě. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Lukáš Kopecký.

Účinkují Jiří David, Jakub Svojanovský, Marek Hurák a Martin Mihál.

Natočeno 2023. Premiéra 26. 4. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 109 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Je to tu ve psí. Z dosud neznámé korespondence Ludvíka Kundery s generačními souputníky. In web ČRo 3 Vltava, 26. duben 2023 (článek). – Cit.: Spisovatel, básník a překladatel Ludvík Kundera začal vstupovat do světa umění v čase vypuknutí druhé světové války, tedy v době paralyzace kulturního provozu. Důležitým prostorem pro tříbení názorů na umění se mu stala korespondence se dvěma pražskými generačními souputníky: literátem Zdeňkem Lorencem a malířem Josefem Istlerem. Právě jejich válečné dopisy adresované Ludvíku Kunderovi tvoří základ našeho pořadu.  (…)

Válečné dopisy Zdeňka Lorence a Josefa Istlera Ludvíku Kunderovi představují svébytný dokument doby: projevuje se v nich mladická radikalita, s níž odmítali produkci předchozí generace modernistů, zarputilá snaha definovat hodnoty umění současného a budoucího, to vše ruku v ruce s obrazy každodenní válečné reality, existenčních starostí a v několika případech i bezprostředního ohrožení života.

Se svými korespondenčními partnery se Ludvík Kundera po válce sešel v umělecké Skupině Ra, která nakrátko v letech 1946–48 zazářila v českém moderním umění.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)