Blízko je do neba (Blízko je do nebe, 2009)

Marián Grebáč. Spomienka na veselé chvíle s Ivanom Krajíčkom. Redaktorka Tamara Chlebová. Zvuk Dušan Kozák. Hudební dramaturgie Dana Reková.

Účinkují Štefan Skrúcaný a Ivan Krajíček.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2009. Premiéra 1. 1. 2010 o 11.05 na stanice Rádio Slovensko (53 min.).

Ako ďaleko je do neba? Ktovie. Ale, keď tam odíde niekto blízky, človek sa pristihne pri pokuse nadviazať s ním kontakt. V duchu mu kladie otázky a počuje aj odpovede. Ako by mohol vyznieť taký rozhovor, keby tam hore zdvihol nebeský mobilný telefón Ivan Krajíček?

Rozhodne nebude vážny, lebo Ivan bol veselý tu na zemi a určite sa nezmenil v nebi. Herec Štefan Skrúcaný sa podujal uskutočniť tento fiktívny rozhovor a vy sa dozviete, ktorú pieseň nahral Ivan Krajíček v rozhlase ako prvú a koľko za ňu dostal. Našli sme túto dnes už historickú nahrávku v našom rozhlasovom archíve. Je to pieseň “ Keby som mal dvadsať dva“.

V archíve sa zachoval aj cyklus známych scénok Hostinec pod gaštanom. Dve komické figúrky – gazdovia, sedia v hostinci Pod gaštanom a odvážne glosujú vtedajšie pomery. Ivan Krajíček prišiel s gazdami presne vtedy, keď ich bolo najviac treba. Akurát vtedy sa u nás už pomaly prejedal bezzubý humor ľudových rozprávačov. A žiadaný satirický osteň priniesli práve Krajíčkovi gazdovia. Mali smokingy, ale pod dedinským klobúkom zdravý sedliacky rozum a ostrý jazyk. Aj preto gazdovia pretrvali úspešne roky šesťdesiate, sedemdesiate i osemdesiate.

Ivan mal k humoru vždy blízko. Dokázal to aj ako autor, herec, spevák i tanečník. Kam prišiel bolo vždy veselo. Málokto o tom vie, že ako spevák bol vlastne samouk. Tým, že vymyslel Repete, vlastne rehabilitoval pôvodnú slovenskú populárnu pieseň. Dokázal, že naši textári, skladatelia, speváci, muzikanti sú rovnako dobrí ako inde vo svete. Ivan Krajíček bol všestranný umelec a vo všetkých umeleckých žánroch, ktoré ovládal bol rovnako dobrý. A dobrý bol aj ako človek. (anotace SRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)