Život na hraně (2010)

Jiří Pechar. Čtení z memoárů literárního vědce Jiřího Pechara. Cesty do Francie, Bulharska a Rumunska v 60. a 70. letech minulého století. Pro rozhlas vybral a úvodem opatřil Petr Hanuška. Zvuk, záznam a střih Zdeněk Prchlík. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Účinkuje Miloslav Mejzlík.

Připravil ČRo Olomouc v roce 2010. Premiéra 5. 9. 2010 (ČRo Olomouc, 25 min.).

Lit.: Hanuška, Petr: Jiří Pechar: Život na hraně. In web ČRo září 2010 (anotace). – Cit.: V našem cyklu Setkání s literaturou dáváme občas prostor memoárové literatuře. Dnes naši nabídku rozšíříme o vzpomínky literárního vědce Jiřího Pechara, který se před více než osmdesáti lety narodil v Příbrami. Patří k velmi silné badatelské generaci, k níž jako literární historik cítím téměř posvátnou úctu.

Vzpomínám si, že coby student bohemistických studií jsem v normalizačních časech obejvil v olomouckém antikvariátu svazeček z edice Dílna nazvaný Francouzský „nový román“ a vydaný v roce 1968. Jeho četba mi rozšířila obzor o podobě evropských literatur v 50. a 60. letech, o kterých se oficiálně příliš nehovořilo.

Autorem byl samozřejmě Jiří Pechar, který po zadušené společenské obrodě konce 60. let nemohl oficiálně publikovat. A protože jsem k samizdatu neměl přístup, zbýval mi jen antikvární lov. Dnes mám ve své knihovně řadu jeho knih, z nichž bych připomněl Prostor imaginace, Nad knihami a rukopisy či Dvacáté století v zrcadle literatury. Všechny jsou pro mne úžasnými výpravami za literárněvědným či literárněhistorickým poznáním. Se stejnou pozorností jsem však četl i jeho vzpomínky na životní a vědecké eskapády. Pevně věřím, že zaujmou i vás…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)