Vrh kostek nevyloučí náhodu (2010)

Společenská improvizační hra s neznámým průběhem i koncem. Posluchači stanice ČRo – 3, Vltava píší v přímém přenosu báseň. Spisovatel a překladatel Václav Jamek  vybírá nejlepší verše, jejichž autory budou naši posluchači, asistují Blanka Stárková a Jiří Kamen.  Klíčová slova a pravidla improvizovaného veršování sdělíme ve vltavském vysílání a na vltavských webových stránkách týden před tímto pořadem. Hudební spolupráce Josef Třeštík. Produkce Monika Jiřelová.

Postupně se rodící báseň čte Otakar Brousek I.

Natočeno 2010. Premiéra 23. 10. 2010 v rámci cyklu Víkend improvizace na Vltavě.

Lit.: Konrádová, Jarmila – Vraný, Václav: Víkend improvizace na Vltavě. In web ČRo, říjen 2010 (článek) -  Cit.: Český rozhlas 3 – Vltava připravil pro své posluchače o předposledním víkendu tohoto měsíce (tedy od 22. do 24. října) mimořádný program. Bude věnován fenoménu improvizace. Ta prostupuje celou lidskou existencí a kultura je odedávna jedním z jejích symbolů. Není proto divu, že právě kulturní stanice Českého rozhlasu věnuje tak velkému tématu mimořádnou pozornost.  (…)


Vysílací schéma se pak nejvíce podřídí samotnému prvku náhody v sobotu 23. října. Kvůli tomu se dokonce přenosová technika přesune z budovy Českého rozhlasu na Vinohradské ulici na Janáčkovo nábřeží v Praze, do poetických míst, která jsou k improvizaci přímo určena. Na levém břehu Vltavy pod úrovní silnice a nad hladinou řeky stojí prosklený klub Jazz Dock, jehož prostor večer osvětlují proplouvající parníčky, seskupující se u nedalekého zdymadla. Sem budou moci rozhlasoví posluchači osobně přijít a být přítomni vysílání. (…)

Tolik jen ve stručnosti k bohatému programu, jenž se věnuje improvizaci a zčásti bude také sám improvizací. Ta ostatně k rozhlasu patří už od jeho počátků, kdy se vysílalo živě a technika fungovala kostrbatě a svérázně. Doufejme, že vltavský improvizační víkend dopadne lépe než první česká rozhlasová relace ze stanu ve Kbelích, kdy vystoupení operní pěvkyně Růženy Topinkové přehlušoval svist větru, šumění hustého deště, a dokonce i štěkot a vytí zbloudilého psiska, které se do stanu vloudilo. Prvních pár posluchačů odvážného experimentu bylo rádo, že vůbec něco slyší; my věříme, že nejen uslyšíte všechno, ale budete mít z improvizovaného víkendu i radost a dobrou náladu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)