Provalují se hráze světla (2010)

Jakub Deml. Literárně-hudební pásmo z pozdních básní, snů a dopisů českého básníka, prozaika a katolického kněze z Vysočiny, doplněné vzpomínkou Miloše Dvořáka. Připravil Miloš Doležal. Použitá hudba Goran Bregovič, György Ligeti, Philip Glass a Johannes Brahms. Hudební dramaturgie Wanda Dobrovská. Režie Markéta Jahodová.

Účinkují Ladislav Mrkvička, Alois Švehlík a Viktor Vrabec.

Natočeno 2010. Premiéra 6. 2. 2011 (ČRo 3 Vltava, 9:00 h.; 59 min.) v cyklu Souzvuk. Repríza 25. 1. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Souzvuk; 8. 2. 2021 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: anonym: Jakub Deml: Provalují se hráze světla. In web ČRo 3 Vltava, únor 2011 (anotace). – Cit.: Když před padesáti lety, 10. února 1961 zemřel v třebíčské nemocnici básník, prozaik, vydavatel a katolický kněz Jakub Deml, uzavřelo se mnohovrstevnaté i naprosto svébytné literární dílo jednoho z vnitřně nejmohutnějších středoevropských spisovatelů 20. století.

Přestože žil Jakub Deml svá pozdní léta ve své tasovské vile v samotě a opuštěnosti takřka jako trosečník, jeho básnické zřídlo nevyhaslo a jiskřilo takřka do posledního dechu. V básníkově pozůstalosti se po jeho smrti našel konvolut básní z finálních měsíců života, nazvaný později jako „Poslední verše“, který tvoří páteř našeho rozhlasového Souzvuku. Slyšíme z nich božsky pobavený smích i nasupenost na komunistický „ráj na zemi“, ale také vroucí víru a mystické prožitky. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)