Liché štěstí (do 2003)

Literárně-hudební pásmo z díla velkého básníka německého baroka Johanna Christiana Günthera. Přeložili Josef Hiršal a Bohumila Grögerová. Skladby Johanna Jacoba Frobergera a Louise Couperina hraje Stanislav Heller. Hudební spolupráce Michal Rataj. Režie Josef Červinka.

Účinkují Věra Slunéčková, Ivan Trojan a Petr Svoboda.

Natočeno do 2003 (57 min.).

Lit.: anonym: Johann Christian Günther: Liché štěstí. In web ČRo, únor 2011 (anotace). – Cit.:  Německý barokní básník, nedostudovaný medik a proklatec bouřlivého života Johann Christian Günther, pocházející z Dolního Slezska, se dožil pouhopouhých osmadvaceti let. Přesto jeho literární dílo patří k základním kánonům německé poezie a Güntherovou poezií se o dvě století později inspirovali tvůrci expresionistické generace.

Český germanista Vojtěch Jirát o něm před lety prohlásil: „V době, kdy se znovu a znovu vydává a je plně oceňováno velké umění Bridelovo a Michnovo, není proto zbytečný pokus uvést k nám také umění jejich německých druhů… a umístit Günthera v našem literárním povědomí kamsi vedle Villona a romantických vyděděnců.“

Pásma z poezie velkého básníka německého baroka Johanna Christiana Günthera uvádíme v překladech Josefa Hiršala a Buhumili Grögerové a v rámci celoročního vltavského projektu Rok německého jazyka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)