Hudba, kterou mám rád – Jan Werich (1960)

Ke svým oblíbeným skladbám hovoří Jan Werich. Použitá hudba Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Josef Suk, Fryderyk Chopin, Richard Wagner, Claude Debussy. Připravila Anna Hostomská.

Natočeno 1960. Premiéra 29. 12. 1960 (Praha I, 21:12 – 22:12 h.). Repríza 5. 1. 1961 (Praha I, 9:00 – 10:00 h.). Obnovená premiéra 4. 7. 2011 (ČRo 3 Vltava, 10:15 – 11:30 h.), připravil Tomáš Černý pod názvem Matiné s Janem Werichem. Repríza 7. 8. 2017 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h).

Lit.: anonym (= Černý, Tomáš?) : Hudba, kterou mám rád. Své oblíbené skladby představuje Jan Werich. In web ČRo 3 Vltava, 10. srpen 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na počátku 60. let minulého století se v cyklu Hudba, kterou mám rád,  zpovídaly známé osobnosti našeho kulturního – a nejen kulturního – života ze svého vztahu k hudbě.  Jedním z nich byl i Jan Werich se svým svérázným způsobem vyjadřování.

Je víc než zajímavé sledovat po letech kulturu slovního projevu a rozhled, jaký měli i jako nehudebníci po různých hudebních žánrech – a překvapivě i po hudbě tzv. vážné.

Možná vás překvapí výběr Jana Wericha, jsou zde ty největší klasické „hity“ jako Malá noční hudba, Měsíční sonáta, Let čmeláka, árii z Lohengrina a tak dále. „Hudbě nerozumím a mám hudbu rád. Nerozlišuji mezi vážnou a lehkou, jen dobrou a špatnou,“ byl Werichův klíč k výběru. Skladby možná notoricky známe, ale vtipně komentované. Navíc s nezaměnitelnou dikcí a skvostnou češtinou, která tehdy byla vlastní nejen hercům a redaktorům.

Prvním hostem Anny Hostomské, jehož v dubnu roku 1960 zpovídala na téma hudba, byl oblíbený herec s nezaměnitelným hlasem Karel Höger. Ze své sbírky gramofonových desek vybral ukázky orchestrálních skladeb, jako například Ravelovu suitu Daphnis a Chloé, Čajkovského Houslový koncert nebo Třetí fresku Bohuslava Martinů, ale také skladbu Duka Ellingtona.

O tom, jak je pro herce důležitá hudba a rytmus, bude Karel Höger z rozhlasového archivu hovořit 16. srpna, dalšími vybranými hosty budou např. Dana a Emil Zátopkovi či Zdeněk Štěpánek.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)